Voorafgaand aan de wedstrijd Turkije - Nederland:
.
.

.

.

ISTANBOEL - Het Nederlands Elftal heeft dinsdag 15 oktober 2013 de laatste wedstrijd in de kwalificatie voor het WK 2014 gewonnen. In Istanboel werd Turkije verslagen met 0-2, na een 0-1 ruststand. In de eerste helft scoorde Arjen Robben, na rust vond Wesley Sneijder het net.

Oranje begon sterk in Istanboel. De Turken lieten Nederland de bal rondspelen en begonnen defensief. Oranje kon naar hartenlust het positiespel uitvoeren en kwam enigszins gelukkig op voorsprong. Na een overtreding op Arjen Robben nam de aanvaller zelf de vrije trap vanaf de rechterkant. Deze draaide in richting tweede paal. Ideaal voor een spits om tegenaan te lopen, maar niemand raakte de bal. Ook keeper Volkan Demirel niet. Zo stond het na acht minuten al 0-1 en werd het luidruchtige stadion iets stiller. In de 21ste minuut kon Sneijder Nederland op 0-2 zetten, maar schoot hij een vrije kans tegen Van Persie aan.

Kansen Turkije

Daarna liet Oranje de Turken langzaam terug in de wedstrijd komen. Er waren drie, vier goede kansen voor de thuisploeg, maar die waren niet aan de gastheren besteed. Ron Vlaar, die sterk speelde, kon ook wat foutjes van zijn ploeggenoten wegpoetsen. Gevaar was er via een Turkse vrije trap van de zijkant. Deze werd ook door iedereen gemist, maar ging net voor het doel van Jasper Cillessen langs.

Toen de Turkse storm enigszins geluwd was, kwam Nederland er weer een paar keer gevaarlijk door. In de 37ste minuut kapte Robben naar binnen en schoot met links net over. In de 40ste minuut kreeg Wesley Sneijder de bal uit de kluts en volleerde hij prachtig en hard, maar net naast. Vlak voor rust kreeg de Turkse spits Yilmaz nog een enorme kans, na een foutje van Robben, maar hij speelde de bal ter ver voor zich uit, zodat Cillessen redding kon brengen.

Weer snel raak

Na rust waren de Turken weer vol geloof. Maar het laatste sprankje hoop werd binnen twee minuten weggenomen door Oranje. Dirk Kuijt speelde Wesley Sneijder vrij, die de bal droog en strak in de verre hoek schoot: 0-2. Sneijder juichte niet, waarschijnlijk uit respect voor de Turken.

Even daarvoor had bondscoach Louis van Gaal twee spelers vervangen. Jeffrey Bruma kwam in de ploeg voor Martins Indi, die op geel stond. Twee keer geel zou een schorsing op het WK betekenen, dus voorzichtigheid was geboden. Daarnaast kwam Kuijt voor Van Persie in de ploeg. En juist de twee Nederlanders in Turkse dienst voltrokken het vonnis over de thuisploeg.

Vleugels

Oranje kreeg even vleugels na deze opsteker en het Turkse publiek raakte stiller en gefrustreerder. Lens, die sterk speelde, en Sneijder testten de Turkse keeper met lepe balletjes, maar doelman Volkan Demirel liet zich niet nogmaals verschalken.

Ook na rust kwamen de Turken gevaarlijk door en stond Nederland onder druk. Turkije kreeg net als voor rust een reeks corners. In de 64ste minuut kreeg de thuisploeg een mooie kans, maar Cillessen ranselde het harde schot van invaller Gökhan Töre knap uit zijn doel. Even later kwam de Oranje-keeper goed weg bij een nieuwe Turkse kans. De Turken toonden zich dus ook in de tweede helft weinig koelbloedig voor het doel en kon Vlaar zich bij vlagen sterk manifesteren. De aanvoerder van Aston Villa liet ook in Istanboel zien dat hij gegroeid is, zowel fysiek als mentaal. Zijn kansen om mee te gaan naar Brazilië zijn in de duels tegen Hongarije en Turkije gegroeid, zoveel is zeker.

En de anderen? Jasper Cillessen keepte een puike wedstrijd, was attent, en hield zijn doel, met hier en daar wat kunst en vliegwerk, schoon. Wesley Sneijder speelde een prima wedstrijd. Dat gold ook voor Jordy Clasie en Leroy Fer. Het middenveld draaide goed. En zo kon de wedstrijd eindigen met een volledig terechte 0-2 overwinning van Oranje.