22-03-2013 Kwalificatie WK 2014 Nederland – Estland 3-0 (0-0)

AMSTERDAM - Het Nederlands Elftal heeft vrijdagavond 22 maart 2013 ook de vijfde kwalificatiewedstrijd voor het WK 2014 gewonnen. In de Amsterdam ArenA won Oranje met 3-0, na een 0-0 stand bij rust.

Bondscoach Van Gaal stuurde vrijdagavond een basisteam het veld in met zeven spelers uit de Eredivisie. Het was echter een invaller die de wedstrijd openbrak. Rafael van der Vaart opende de score in de 47e minuut. De speler van HSV stond pas 12 minuten in het veld. Hij was in de 36e minuut in het veld gekomen als vervanger voor aanvoerder Wesley Sneijder. Die viel uit vanwege liesklachten.

Robin van Persie verdubbelde de score in de 72e minuut. De superster van Manchester United tikte de bal van dichtbij in het doel. De 3-0 kwam in de 84e minuut op naam van eveneens een invaller, Ruben Schaken. Het was het 1500e doelpunt in de geschiedenis van het Nederlands Elftal.

.

1000 minuten zonder tegendoelpunt

Nederland bereikte nog een andere mijlpaal. In de 24e minuut van de wedstrijd was het precies duizend minuten dat het Nederlands Elftal geen tegendoelpunt had gekregen in thuiswedstrijden voor WK-kwalificatie. Deze unieke serie werd negen jaar geleden ingezet.

De laatste keer dat Oranje een doelpunt tegen kreeg in een thuiswedstrijd in het kader van WK-kwalificatie, was op 13 oktober 2004. Finland kwam op voorsprong door een goal van voormalig Ajacied Teemu Tainio. Het Nederlands Elftal boog de achterstand echter om in een 3-1 winst.

Geel voor Robben

Het duel vrijdagavond tegen Estland stond onder leiding van de Russische scheidsrechter Mesjkov. Hij gaf in de 42e minuut een gele kaart aan Arjen Robben. Het kwalificatieduel in de Amsterdam ArenA werd bijgewoond door 49.000 toeschouwers.

Oranje op WK-koers

Nederland blijft het door de winst fantastisch doen in de kwalificatie voor het WK 2014. De zege op Estland volgde op winstpartijen tegen achtereenvolgens Turkije thuis (2-0), Hongarije uit (1-4), Andorra thuis (3-0) en Roemenië uit (1-4). Daarmee blijft Oranje koploper in Groep D van de Europese kwalificatiezone: 15 punten uit 5 wedstrijden, een doelsaldo van +14 (16 goals voor, 2 tegen).

In Groep D speelden Hongarije en Roemenië vrijdagavond met 2-2 gelijk. Daardoor staan de naaste belagers van Oranje gedeeld tweede, met 10 punten uit 5 wedstrijden. In dezelfde groep won Turkije de uitwedstrijd tegen Andorra met 0-2.

Roemenen volgende tegenstander

Op dinsdag 26 maart 2013 speelt Nederland de zesde WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. Ook dit duel wordt in de Amsterdam ArenA afgewerkt en begint om 20:30 uur.

Kwalificatie WK 2002

De laatste keer dat het Nederlands Elftal het tegen Estland opnam, was Louis van Gaal ook bondscoach. In de mislukte kwalificatie voor het WK 2002 was Oranje in september 2001 thuis met 5-0 te sterk voor Estland. Toen was al duidelijk dat Nederland het WK niet zou gaan spelen. Enkele maanden eerder, in juni 2011, werd de uitwedstrijd tegen Estland met 2-4 gewonnen.