KNVB Houdt Informatieve Sessie Doellijnbewaking En Technologische Hulpmiddelen
05 oktober 2012 
in Nieuws

KNVB Houdt Informatieve Sessie Doellijnbewaking En Technologische Hulpmiddelen

ZEIST – De KNVB heeft dinsdagmiddag 11 september 2012 in Zeist een informatiebijeenkomst over doellijnbewaking en technologische hulpmiddelen gehouden. Tijdens deze bijeenkomst gaven de twee door FIFA geaccrediteerde bedrijven Hawkeye en Goalref een toelichting over hoe hun systemen werken en misschien nog wel belangrijker, wat zij voor ontwikkelingen voor de toekomst zien.

Voor de bijeenkomst waren onder andere uitgenodigd het Technisch Platform van de KNVB, de technisch directeuren van de Eredivisieclubs, de CSR (centrale spelersraad) en de BSBV (belangenvereniging scheidsrechters betaald voetbal). De aanwezigen is gevraagd hoe zij tegen beide systemen aankijken en wat hun mening is over de verdere mogelijkheden voor technologische ondersteuning van de arbitrage.

Beide bedrijven is verzocht een implementatieplan, inclusief uitgewerkte kostenparagraaf, op te stellen voor het einde van het kalenderjaar. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een exploitatiemodel om de kosten te financieren. Eén en ander moet dan uitmonden in besluitvorming in het voorjaar van 2013.

Voorstander technologische hulpmiddelen

De International Football Association Board (IFAB) keurde 5 juli jongstleden een aantal wijzigingen van de ‘Laws of the Game’ goed. Eén van de meest in het oog springende zaken is het toestaan van doellijnbewaking. Niet alleen in de internationale competities, maar ook nationaal bieden de spelregels hiervoor dus inmiddels de ruimte.

,,De KNVB heeft zich altijd een groot voorstander van technologische hulpmiddelen getoond. Ten eerste omdat deze het spel eerlijker kunnen maken. Ten tweede omdat de arbitrage hiermee wordt ondersteund bij het nemen van lastige beslissingen. In iedere sector gaat men met de tijd en de technologische ontwikkelingen mee. Het voetbal kan niet achterblijven. Daarom hebben wij als KNVB Hawkeye en Goalref vanmiddag uitgenodigd om samen met de betaaldvoetbalorganisaties te kijken wat de mogelijkheden voor de Nederlandse competities zijn”, aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken KNVB.

Achtergrond

In Engeland draaide in november en december 2011 de eerste fase van de pilot met doellijnbewaking. Daarin werden acht verschillende systemen getest. Om tot betrouwbare testresultaten te komen, zijn de twee beste systemen uit de eerste testfase nader bekeken tijdens wedstrijden in topcompetities in Europa dan wel op andere continenten: Hawk-Eye en GoalRef.

Bij het systeem van Hawk-Eye – bekend uit de tennissport – kunnen camera’s die op de doellijn zijn gericht, aantonen of de bal wel of niet over de doellijn is geweest. GoalRef maakt gebruik van een chip in de wedstrijdbal en een magnetisch veld rond de doellijn om tot een beoordeling te komen van het vraagstuk of de bal wel of niet over de doellijn is.

Reactie plaatsen