Louis Van Gaal Nieuwe Bondscoach Nederlands Elftal, Danny Blind Assistent
06 juli 2012 
in Nieuws

Louis Van Gaal Nieuwe Bondscoach Nederlands Elftal, Danny Blind Assistent

ZEIST – Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. De Amsterdammer en de KNVB tekenden vrijdag in Noordwijk een contract dat hem vanaf 1 augustus 2012 tot en met het WK 2014 in Brazilië aan Oranje verbindt. Van Gaal volgt Bert van Marwijk op, die het Nederlands Elftal tot en met het afgelopen EURO 2012 onder zijn hoede had.

Van Gaal was verheugd met de aanstelling. “Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd. Dit is de uitdaging waarop ik wachtte”, aldus Van Gaal in een eerste officiële reactie.

Ook KNVB-directeur betaald voetbal Bert van Oostveen toont zich tevreden en kijkt uit naar de samenwerking. “We zijn verheugd dat we er met elkaar zijn uitgekomen. We zochten een trainer met een schat aan ervaring en met persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht. Van Gaal heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend en wij kennen hem als een toegewijd en zeer gedreven coach.”

Danny Blind assistent-bondscoach
Van Gaal krijgt de komende twee jaar op weg naar het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië assistentie van Danny Blind (50). “Binnenkort buigen we ons over de verdere invulling van de begeleidingsgroep van het Nederlands elftal”, aldus Van Oostveen.

Carrière Van Gaal
Louis van Gaal (Amsterdam, 8 augustus 1951) speelt in zijn jeugdjaren bij SV de Meer. Hij maakt in 1971 de overstap naar Ajax, waar hij in het seizoen 1972/’73 tot de selectie van het eerste elftal doordringt, maar niet aan spelen toekomt. De middenvelder vertrekt daarop naar België om vier jaar voor FC Antwerp uit te komen. In 1977 keert hij terug naar Nederland, waar hij enkele maanden op huurbasis speelt voor Telstar. Daarna volgt een transfer naar Sparta Rotterdam, waar hij acht seizoenen actief is. Bij AZ, waar hij tevens assistent-trainer is, sluit hij in 1987 zijn spelersloopbaan af.

Van Gaal keert na zijn actieve carrière terug naar Ajax waar hij de jeugd gaat trainen en assistent wordt van hoofdtrainer Leo Beenhakker. Als de laatste in 1991 vertrekt, neemt de dan 40-jarige coach het roer over. Onder zijn leiding wordt Ajax driemaal landskampioen (1994, 1995, 1996), legt het een keer beslag op de KNVB-beker (1993) en wint de club uit de hoofdstad driemaal de Nederlandse Supercup (1993, 1994, 1995), tegenwoordig beter bekend als de Johan Cruijff Schaal. Ook internationaal worden prijzen gewonnen; de UEFA Cup kan in 1992 in de prijzenkast worden bijgezet, terwijl in 1995 de Champions League wordt gewonnen en beslag wordt gelegd op zowel de Europese Supercup, als de Wereldbeker voor clubteams.

Eerste periode als bondscoach
In 1997 vertrekt Louis van Gaal naar FC Barcelona, waar hij ook diverse (inter)nationale prijzen in de wacht sleept. In augustus 2000 volgt hij Frank Rijkaard op als bondscoach van het Nederlands elftal en vervult hij bij de voetbalbond ook de functie van technisch directeur. Onder zijn leiding speelt de nationale voetbalploeg veertien interlands, waarvan er slechts twee verloren gaan. Het lukt Oranje echter niet zich te kwalificeren voor het WK in Zuid-Korea/Japan en de oefenmeester stapt eind 2001 op.

Daarna is Van Gaal kortstondig actief bij – opnieuw – FC Barcelona en Ajax. In de zomer van 2005 volgt hij Co Adriaanse op als trainer bij AZ. In het laatste seizoen onder Van Gaal (2008/’09) haalt de Alkmaarse club het landskampioenschap binnen. Vervolgens vertrekt de coach naar Duitsland, waar hij in de zomer van 2009 een contract tekent bij Bayern München. Dat seizoen voert hij de Beierse club naar de finale van de Champions League. In eigen land legt de Bayern beslag op de ‘dubbel’ en de Duitse Supercup. De wegen van Van Gaal en Bayern scheiden in april 2011.

Carrière Danny Blind
Danny Blind (Oost-Souburg, 1 augustus 1961) maakt in augustus 1979 zijn debuut in het betaald voetbal bij Sparta, waar op dat moment ook Van Gaal speelt. De geboren Zeeuw blijft zeven seizoenen verbonden aan de Rotterdamse club, waar hij 165 wedstrijden speelt. In zijn laatste seizoen als Spartaan, roept bondscoach Rinus Michels hem op voor het Nederlands elftal.

Blind debuteert met een basisplaats in het doelpuntloze oefenduel met Schotland (Eindhoven, 29 april 1986). Een paar maanden later maakt de verdediger de overstap naar Ajax, waar hij tot het einde van zijn loopbaan in 1999 actief is. Hij speelt in twintig jaar betaald voetbal 537 eredivisieduels, waarin hij 45 keer het doel vindt. Hij komt uit in 89 Europa Cup-duels, inclusief vier Europese Supercupwedstrijden en het duel om de Wereldbeker.

Blind wint alle prijzen met Ajax
Met Ajax legt Blind beslag op elke prijs die er voor een club te winnen is; de landstitel (5 x), de KNVB-beker (4 x), de Supercup (3 x), de Champions League Cup, de Europa Cup II, de UEFA Cup en de Wereldbeker voor clubteams. Blind komt 42 keer uit voor het Nederlands elftal, waarbij hij in twintig ontmoetingen de aanvoerdersband droeg. Na het EK 1996 in Engeland neemt hij afscheid als international.

Nadat Blind als speler stopt blijft hij in dienst van Ajax. Hij vervult daar tot mei 2006 achtereenvolgens de functie van directeur spelersbeleid, jeugdtrainer, hoofd opleidingen en hoofdtrainer. Als coach wint hij de Johan Cruijff Schaal (2005) en de KNVB-beker (2006). In 2007 keert Blind voor één seizoen terug naar Sparta Rotterdam waar hij technisch directeur wordt, een functie die hij de voetbaljaargang daarop onder Marco van Basten ook bij Ajax vervult. Tussen juli 2009 en juli 2011 is de Zeeuw assistent van hoofdcoach Martin Jol en later diens opvolger Frank de Boer. Daarna gaat hij als technisch manager bij de Amsterdamse club aan de slag. In het najaar van 2011 vertrekt hij bij Ajax.

Details over contract
Details over de verbintenis en de verdere invulling van de Oranjestaf komen vrijdag 10 augustus tijdens de persconferentie aan de orde. Dan wordt ook de selectie voor het oefenduel van Oranje met België (op 15 augustus in Brussel) bekendgemaakt. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen geeft tijdens deze bijeenkomst namens de KNVB een toelichting.

Reactie plaatsen