125 Jaar KNVB: Embleem Op WK-shirt Nederlands Elftal Verwijst Naar Voetbalhistorie Oranje
25 mei 2014 
in Nieuws

125 Jaar KNVB: Embleem Op WK-shirt Nederlands Elftal Verwijst Naar Voetbalhistorie Oranje

ZEIST – Het tenue waarin het Nederlands elftal aantreedt in Brazilië is maandag 3 maart 2014 bekend gemaakt. Trots, passie en de iconische stijl van het Nederlandse voetbal kenmerken het nieuwe thuistenue. Het shirt is voorzien van een opvallend embleem: een grote witte leeuw siert de borst van de spelers en staat symbool voor de Nederlandse voetbalhistorie.

De KNVB viert dit jaar zijn 125-jarig bestaan en heeft ter ere van dit jubileum een speciaal embleem laten ontwerpen. De bond vereert met deze nostalgische leeuw de authentieke en gedurfde speelstijl van Oranje. Het symboliseert tevens een nieuw tijdperk in het Nederlandse voetbal en weerspiegelt de kernwaarden van het team: eenvoud, trots en eenheid.

Verleden eren

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, namens de KNVB: “De KNVB viert dit jaar zijn 125-jarig bestaan. Een mijlpaal die we op 8 december van dit jaar officieel bereiken. Ter ere van dit memorabele gegeven hebben we een speciaal embleem laten ontwerpen dat past bij het erfgoed, maar ook bij de huidige kernwaarden van Oranje.”

“We wilden dit historische moment voor Nederland markeren met een nieuw tenue en een nieuw embleem dat het verleden eert, maar ook het begin van een nieuwe periode voor het Nederlandse voetbal aankondigt”, zegt Martin Lotti, Design Director Nike Football.

De iconische, witte leeuw

Al sinds 1907 speelt de leeuw een rol op de Nederlandse tenues. In de jaren zestig en zeventig werd de leeuw ook al prominent afgebeeld, maar altijd in het zwart. De afgelopen jaren pronkte enkel de gekroonde kop van de leeuw op het tenue. Dit jaar is de trotse leeuw dominant aanwezig; wit en vergroot afgebeeld om de trots van Nederland en de spelers te vertegenwoordigen.

Er is bewust gekozen voor een klassiek en ‘clean’ design waar het nieuwe embleem duidelijk uitspringt. De traditionele oranje kleur van het shirt is opgesierd met details die refereren aan de historie van Nederland en toont karakteristieke symbolen zoals wimpel en kroon. Onder het embleem staat het oprichtingsjaar 1889 van de KNVB vermeld naast het jaartal 2014, om zo het 125-jarig bestaan van de bond te memoreren.

Het uitgangspunt voor het nieuwe tenue was een tijdloze leeuw die het verleden en de toekomst samenbrengt. Het traditionele embleem is daarom afgebeeld in fris wit dat staat voor de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Van embleem naar logo

Het Nederlands elftal draagt in 1907 voor het eerst een oranje shirt met daarop de NVB (Nederlandsche Voetbal Bond) zegel met de Nederlandse leeuw. Het nieuwe tenue brengt geluk: van de Belgen wordt in de verlenging met 3-1 gewonnen. Vanaf de introductie van de oranje shirts wordt de kleur al snel een koosnaam. Men spreekt in wedstrijdverslagen over ‘oranjemannen’ (1913) en in 1920 kopt De Tijd ‘Als ’t Oranje-Elftal speelt ‘.

In 1929 krijgt de voetbalbond officieel het predicaat ‘Koninklijk’ en zo verandert de NVB leeuw in een Koninklijke leeuw. Een lange tijd blijft dit een leeuw op een groot embleem met kroon, zwaard en pijlenbundel. Begin jaren tachtig wordt de naam KNVB voor het eerst onder de leeuw geplaatst; dit beeldmerk is sindsdien gehandhaafd. In de hierop volgende jaren verandert de leeuw in een modern logo op een iconisch tenue: het Oranje-Wit-Oranje.

In 1996 wordt het embleem geminimaliseerd tot een zakelijk beeldmerk en teruggebracht tot een kop van een leeuw met kroon. Dit logo wordt in augustus 1996 – direct na het EK – gepresenteerd bij de oefeninterland tegen Brazilië in de nagelnieuwe Amsterdam ArenA.

Het logo op de shirts vervaardigd door kledingsponsor Nike, wordt tot op heden gebruikt op het nationale tenue van Oranje. Ter ere van het jubileumjaar heeft de bond de nieuwe iconische witte leeuw laten ontwerpen als kern van het tenue voor het WK in Brazilië.

Jubileumjaar

Op 8 december 2014 bestaat de KNVB 125 jaar. In de week van 8 december worden verschillende festiviteiten door het hele land georganiseerd om de geschiedenis van de KNVB en het voetbal samen met voetballend Nederland te vieren. Meer informatie over de concrete activiteiten wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Reactie plaatsen