Profiel

Het biografieënprogramma Profiel is een samenwerkingsverband tussen HUMAN, IKON en KRO. Er zijn televisiebiografieën gemaakt van de meest uiteenlopende mensen. Hieronder vind je de afleveringen van Profiel die de afgelopen jaren gewijd zijn aan (oud)voetballers en mensen die betrokken zijn bij de voetballerij.  

2015
* Guus Hiddink (7 juni 2015).
De glanscarrière van bondscoach Guus Hiddink lijkt in een gure herfst te zijn beland. Voor Oranje dreigt uitschakeling op weg naar het EK. In Brandpunt Profiel de biografie van de man die ooit als 'Guus Geluk' werd getypeerd, de Achterhoeker die van Zuid-Korea tot Rusland wereldburger en wereldcoach werd. Rijk, beroemd en bewonderd had hij op zijn lauweren kunnen rusten, maar hij sneed toch Ronald Koeman de pas af om weer de baas van Oranje te worden. Vrienden (o.a. Bennie Jolink) voetbalcollega's (o.a. Hans van Breukelen) en andere duiders over de magiër uit Varsseveld voor wie nu, na een uitermate succesvolle loopbaan, een spannend eindexamen in zicht is.

2014
* Louis van Gaal (3 september 2014).

2011
* Kees Jansma (23 oktober 2011).
Fons de Poel portretteert het leven en de carrière van Kees Jansma.

* René van der Gijp (6 juni 2011).
Een baldadige voetballer groeide uit tot een waar televisiefenomeen. René van der Gijp. Zijn leven. Z'n carrière. Z'n zelfgekozen eenzaamheid. De onbekende kanten van een goedlachs voetbaldier.

* Jan Mulder (12 januari 2011).
Onder de titel 'De speelvogel' schetst Fons de Poel het leven en de carrière van Jan Mulder. Ooit was hij de ongrijpbare voetbalspits van het Brusselse Anderlecht.

2009
* Mart Smeets (10 juli 2009).
Het leven en de carrière van Mart Smeets (62), al sinds 1973 boegbeeld van Studio Sport en decennialang Mr. Tour de France.

* De linkspoot (14 mei 2009).
Profiel van de artistieke eenling in het voetbal. Van Coen Moulijn tot Robbie Rensenbrink.

* Theo Koomen (4 april 2009).
Coen Verbraak blikt met Theo Koomens dochter, haar moeder, familieleden e.a. terug op het turbulente, maar eenzame leven van de meest bejubelde en meest bekritiseerde sportverslaggever van Nederland.

* Dirk Scheringa (4 februari 2009).
Het levensverhaal (tot begin 2009) van een roemrucht ondernemer.

2008
* Het Feyenoord-Legioen (16 januari 2008).

* Willem van Hanegem (9 januari 2008).
Portret van Willem van Hanegem. De hoogte- en dieptepunten van zijn carrière.

2007
* Johan Derksen (5 september 2007).
Johan Derksen, machtig hoofdredacteur van VI, dwarse analyticus in praatprogramma's. Portret van de journalist die veel liever musicus was geworden.

* Foppe de Haan (30 mei 2007).
Eén van de bekendste Friezen is Foppe de Haan, de succesvolle coach van Jong Oranje. Aan de vooravond van het Europees Kampioenschap onder 21 een portret van het 'natuurverschijnsel' Foppe de Haan.

* Johan Cruyff/Franz Beckenbauer (18 februari 2007).
Beide mannen hebben een broer die met een mix van afgunst en bewondering naar de loopbaan van hun gezinsgenoot kijken. Profiel vergelijkt twee idolen. Door de ogen van hun liefhebbende broers.

2006
* Rinus Michels (7 juni 2006).
De aartsvader van het Nederlandse totaalvoetbal. Is zijn methode ook bij het WK in Duitsland nog actueel? Met o.a. Johan Cruyff, Marco van Basten en Wim Suurbier over de man die nog steeds inspireert.

* Patrick Kluivert (31 mei 2006).
De gevallen Godenzoon. De meest productieve spits die het Nederlands Elftal ooit gehad heeft, maar die nu niet meegaat naar het WK in Duitsland. Verhaal van een val.

* Winston Bogarde (22 maart 2006).
Onlangs zette Winston Bogarde een punt achter zijn carrière. Maar niet voordat de rekening was opgemaakt. Middels een biografie laat hij zijn licht schijnen op de mens achter de façade.

2005
* Louis van Gaal (14 december 2005). Driftkikker, meestercoach, één brok emotie. Mislukt bij het Nederlands elftal, nu God in Alkmaar. Het verhaal van een bevlogen leraar.
Reactie plaatsen