21 mei 2013 
in Nieuws

"Ajax Verloor Champions League-Finale 1996 Van Gedrogeerd Juventus, Italianen Gebruikten Doping" [Andere Tijden Sport]

AMSTERDAM – Ajax heeft in 1996 de finale van de Champions League verloren van een ploeg, Juventus, die gebruik maakte van doping. Die uitspraak doen twee Italiaanse wetenschappers in het programma Andere Tijden Sport, op zondagavond 26 mei om 22.15 uur op Nederland 1.

Deze experts, Giuseppe d’Onofrio en Allessandro Donati, zijn erkende wetenschappers op het terrein van dopinggebruik.

Volgens NOS.nl komen zij tot hun conclusie na het inzien van documenten die in beslag werden genomen tijdens een inval in 1998 op de kantoren van Juventus. Bij de documenten zaten onder meer analyses van bloedmonsters van spelers. Volgens de Italiaanse wetenschappers is het aannemelijk dat spelers van Juventus onder andere werden geprepareerd met epo.

Ajax had een jaar eerder nog de Champions League gewonnen. In 1996 verloren de Amsterdammers de finale in Rome na het nemen van penalty’s. Na negentig minuten stond het 1-1, in de verlenging werd niet meer gescoord.

Nog geen Juventus-speler positief bevonden

Volgens NOS.nl zijn er al jaren geruchten dat er bij Juventus op grote schaal doping werd gebruikt in het midden van de jaren negentig. Desondanks is er officieel nooit een voetballer van Juventus positief bevonden. Hoe dat kan, onthult openbaar aanklager Raffaele Guariniello in Andere Tijden Sport. Guariniello deed onderzoek naar Juventus.

Uit zijn onderzoek bleek dat dopingmonsters die naar het laboratorium in Rome waren gebracht, gewoon niet werden getest. De voormalig directeur van het inmiddels opgeheven dopinglaboratorium bevestigt die lezing.

De bewuste aflevering van Andere Tijden Sport, die gewijd is aan de Champions League-finale van 1996, kun je hier terug zien.

.

.

.

 

Reactie plaatsen