Beperkt Voetbal Mogelijk Rond Nuclear Security Summit In Den Haag
15 maart 2014 
in Nieuws

Beperkt Voetbal Mogelijk Rond Nuclear Security Summit In Den Haag

DEN HAAG – 58 wereldleiders komen maandag 24 en dinsdag 25 maart bij elkaar in Den Haag tijdens de Nuclear Security Summit 2014 om te spreken over nucleair terrorisme.

Vanwege de druk die dat legt op het Nederlandse politiekorps, is de KNVB met alle betrokken partijen (Ministerie van Veiligheid & Justitie, politie en burgemeesters) vanaf oktober 2012 in overleg over de organisatie van de wedstrijden in het weekeinde voorafgaand aan de internationale top.

Uitkomsten overleg vrijdag 7 februari

Een deel van de voetbalwedstrijden in de Eredivisie en de Jupiler League, die gepland stonden in het weekend voorafgaand aan de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag, gaat alsnog door. Dit is mogelijk door gezamenlijke inspanningen van de betrokken burgemeesters, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en de KNVB in de afgelopen week. Dat maakte de KNVB bekend op vrijdag 7 februari 2014.

Eerder werd bericht dat een competitieronde van de Eredivisie rond het weekend van 21, 22 en 23 maart (speelronde 29) niet gespeeld kon worden. Deze week heeft nader overleg plaatsgevonden om na te gaan of er toch nog een aantal wedstrijden door kon gaan. Gedurende dit overleg is meer duidelijk geworden over de beschikbare politiecapaciteit in relatie tot eventuele aanvullende maatregelen. Hieruit volgt de conclusie dat een deel van de wedstrijden wel gespeeld kan worden.

Deze wedstrijden zullen eventueel plaatsvinden onder aanvullende voorwaarden – bijvoorbeeld combiregelingen of beperkte kaartverkoop – die zo spoedig mogelijk door de afzonderlijke speelsteden bekend gemaakt worden.

Gevolgen competities

De KNVB waardeert de inspanningen van het ministerie van Veiligheid & Justitie, de burgemeesters en de politie om zoveel mogelijk wedstrijden door te laten gaan, maar is teleurgesteld over de uitkomsten. Eind maart bevinden de competities zich in de beslissende fase als het gaat om de strijd om de titels, promotie en degradatie.

Juist dan zijn sportieve uitgangspunten zoals het bewaken van het uit- en thuisritme, maximale rust tussen de wedstrijden en een gelijk aantal wedstrijden in de competitie van cruciaal belang. Vanwege deze sportieve uitgangspunten in combinatie met de slotfase van de competitie moeten de wedstrijden zo snel mogelijk worden ingehaald.

De verschuivingen in het programma hebben op deze manier zo min mogelijk invloed op de strijd om kampioenschappen, promotie en degradatie. Dit is niet alleen in het belang van de deelnemende clubs, maar ook van alle supporters in Nederland.

Beperkte mogelijkheden vanwege WK

Mede dankzij het aankomende WK zijn de mogelijkheden om deze wedstrijden te plannen beperkt. De KNVB houdt bij het vaststellen van de nieuwe speeldata immers rekening met de lopende competitieschema’s, de wensen van de clubs en gemeenten in het kader van openbare orde, het programma van de KNVB beker en het speelschema van de UEFA competities.

De reglementen van UEFA schrijven bovendien voor dat nationale competitiewedstrijden niet tegelijkertijd live mogen worden uitgezonden met wedstrijden van de UEFA Champions League en Europa League. Vanwege het zeer beperkte aantal inhaalmogelijkheden, is de bond nu genoodzaakt de wedstrijden in te plannen op woensdagmiddag 2 april aanstaande.

Teleurstelling heerst

De KNVB is teleurgesteld over de uitkomsten van het overleg van 7 februari en over het gegeven dat de wedstrijden noodgedwongen – mede in verband met Europees voetbal – op supportersonvriendelijke tijden moeten worden gespeeld.

De voetbalbond laat weten de betaald voetbalwedstrijden juist te organiseren voor de 7,8 miljoen Nederlandse voetballiefhebbers. Zij zijn nu de dupe en worden geconfronteerd met speeldata en -tijden waarop het vele malen lastiger is de wedstrijden te bezoeken of live op televisie te volgen.

Nieuwe speeldata verboden wedstrijden

De volgende wedstrijden uit de Eredivisie worden in verband met de Nuclear Security Summit verplaatst naar woensdag 2 april 15.45 uur:

Heracles Almelo – Feyenoord
FC Twente – ADO Den Haag
Go Ahead Eagles – NAC Breda
FC Utrecht – SC Cambuur

De wedstrijd RKC Waalwijk – Ajax gaat naar donderdag 3 april 15.45 uur. Indien Ajax op donderdag 3 april Europa League speelt, dan gaat deze wedstrijd naar woensdag 16 april 19.45 uur.

Indien op 2 of 3 april geen thuiswedstrijd van een Russische club geprogrammeerd zal zijn in de UEFA Champions League of de UEFA Europa League, dan zullen de wedstrijden verlaat worden naar 18.30 uur. Dit wordt pas duidelijk op 21 maart aanstaande als de loting voor deze wedstrijden plaatsvindt.

De volgende wedstrijden in de Eredivisie gaan wel door volgens programma, eventueel onder aanvullende voorwaarden:

AZ – PEC Zwolle
sc Heerenveen – N.E.C.
FC Groningen – Vitesse
PSV – Roda JC

De volgende wedstrijden uit de Jupiler League worden verplaatst:

Almere City FC – Excelsior naar maandag 31 maart 20.00 uur
MVV Maastricht – FC Den Bosch naar woensdag 2 april 20.00 uur (indien geen live uitzending)

De volgende wedstrijden uit de Jupiler League gaan wel door volgens programma, eventueel onder aanvullende voorwaarden:

De Graafschap – Willem II
VVV Venlo – FC Oss
FC Volendam – Jong PSV
Fortuna Sittard – Jong Ajax
FC Emmen – FC Eindhoven
FC Dordrecht – Jong FC Twente
Achilles ‘29  – Sparta Rotterdam
Helmond Sport – Telstar

Halve finales KNVB Beker 2013/’14

Tijdens het overleg zijn ook de halve finales van de KNVB beker ter sprake gekomen. Woensdag 26 maart 20.45 uur strijden PEC Zwolle en N.E.C. tegen elkaar voor een plek in de finale en donderdag 27 maart 20.45 uur AZ en Ajax. De Nucleaire top heeft geen consequenties voor deze wedstrijden.

Reactie plaatsen