Betaald Voetbal Financieel Steeds Gezonder
05 maart 2014 
in Nieuws

Betaald Voetbal Financieel Steeds Gezonder

ZEIST – Het betaald voetbal continueert de weg richting financieel herstel. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie. Dat maakte de KNVB bekend op donderdag 30 januari 2014.

Beide divisies zien dat het bedrijfsresultaat nagenoeg gelijk is gebleven, het weerstandsvermogen is verbeterd en er net als in de voorgaande jaren een stijging in de omzet is te zien.

Trends in cijfers

Voor het vierde opeenvolgende jaar presenteren de Eredivisie, Jupiler League en KNVB in samenwerking met KNVB Expertise het ‘Seizoen in Cijfers’. Deze publicatie geeft een transparant beeld van de cijfermatige ontwikkelingen binnen het Nederlandse betaald voetbal en doet verslag van divisiebrede trends over de afgelopen vijf seizoenen.

Frank Rutten, directeur Eredivisie CV (ECV): “Dat de clubs erin geslaagd zijn om in economisch uitdagende tijden het bedrijfsresultaat nagenoeg gelijk te houden, is bemoedigend. Het blijft echter van belang te realiseren dat verschillen tussen clubs groot zijn. Waakzaamheid blijft dus geboden, maar de helft van de Eredivisie clubs draaide afgelopen seizoen break-even of met winst.”

“Een uiterst succesvol jaar op de transfermarkt en de keus voor talent uit eigen opleiding heeft onderaan de streep zelfs geleid tot een bescheiden winst. Zo blijft de Eredivisie goed op koers richting totale financiële gezondmaking.”

Betaald voetbal gezond maken

Jelle Beuker, Coöperatie Eerste Divisie (CED): “In het kader van de gezondmaking van het betaald voetbal de afgelopen jaren is het goed om te zien dat het weerstandsvermogen van de clubs een enorm positieve ontwikkeling laat zien. Voor de continuïteit van de clubs is dit erg belangrijk.”

“Het blijft ontzettend hard werken om de inkomsten op niveau te houden en de totale bedrijfsvoering verder te verbeteren, maar het opportunisme verdwijnt en de clubs richten zich meer en meer op een gedegen langetermijnvisie.”

‘Weg naar boven voortgezet’

Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal KNVB: “De cijfers laten zien dat de clubs in beide divisies hard werken aan hun financiële positie. Het bedrijfsresultaat is nog negatief, maar nagenoeg gelijk gebleven met het vorige seizoen. In het huidige economische klimaat is dat een goede constatering.”

“Het is van belang om te beseffen dat achter deze divisiebrede cijfers grote verschillen bestaan tussen individuele clubs. Voor diverse clubs zijn het nog steeds financieel moeilijke tijden, maar het is goed om te zien dat de weg naar boven wordt voortgezet.”

Kerncijfers – Eredivisie 2012/2013

·        Het bedrijfsresultaat over het seizoen 2012/’13 bedraagt €18,6 miljoen negatief en blijft daarmee nagenoeg op hetzelfde niveau als een seizoen eerder (€15,1 miljoen negatief).
·        De omzet van de Eredivisie clubs is in 2012/’13 voor het vierde opeenvolgende jaar gestegen tot een divisietotaal van €451,5 miljoen (+4,1%).
·        De omzetstijging is voornamelijk toe te schrijven aan de fors gestegen mediabaten (+73,3%).
·        De salariskosten contractspelers blijven ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder (+2,5%).
·        De Eredivisie noteert een positief resultaat op de transfermarkt: €41,2 miljoen. Dat is het hoogste resultaat van de afgelopen vijf seizoenen.
·        Dankzij een succesvol jaar op de transfermarkt sluit de Eredivisie af met een positief netto resultaat van 3,4 miljoen.

Kerncijfers – Jupiler League 2012/2013

·        Het bedrijfsresultaat in de Jupiler League is €6,6 miljoen negatief.
·        De clubs in de Jupiler League wisten een stijging van 2,5% in netto-omzet te realiseren naar een gemiddelde van €3,3 miljoen per club.
·        Het weerstandsvermogen laat een positieve ontwikkeling zien van 52,5%. Van €4,9 miljoen negatief in het seizoen 2011/2012 naar €2,3 miljoen negatief in het seizoen 2012/2013.
·        De inkomsten uit sponsoring blijven op gelijke hoogte ten opzichte van het seizoen 2011/2012: €1,9 miljoen per club.
·        De bedrijfslasten zijn gemiddeld gestegen met €252.000 (7,3%) naar €3,7 miljoen per club.
·        De Jupiler League noteert een positief resultaat van €1,8 miljoen op de transfermarkt.

Bekijk de online publicatie, waarin uitgebreid financieel verslag wordt gedaan in woord, illustraties en video’s van het ‘Het Seizoen in Cijfers 2012/2013’

Reactie plaatsen