Categorie-indeling: Vier Clubs Moeten Financiën Op Orde Krijgen
ZEIST – De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de ingediende jaarcijfers 2012/’13 en de prognosecijfers 2013/’14. Vier clubs scoren onvoldoende en zitten in categorie 1, negentien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2 en tien clubs zitten in de hoogste categorie 3. Dat maakte de KNVB bekend op vrijdag 7 februari 2014.
Door de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot.
Categorie-indeling
Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, Fortuna Sittard en NAC Breda.
Deze clubs moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit gaan doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.
Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering.
Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Feyenoord, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse, VVV-Venlo en Willem II.
Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.
De licentiecommissie deelt FC Twente vooralsnog niet in. De definitieve besluitvorming over hun indeling volgt op een later moment. Deze heeft namelijk nog niet kunnen plaatsvinden door een specifiek en technisch aspect in de beoordeling van hun cijfers.
‘Hard werken aan financieel herstel’
Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en onder andere verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de KNVB: “Vergeleken met de jaarcijfers en prognosecijfers van vorig jaar is de verdeling per categorie nagenoeg gelijk. De KNVB merkt dat clubs in het algemeen hard werken aan hun financiële beleid.”
“De KNVB juicht dat toe, want dat is in het belang van het gehele Nederlandse voetbal. Het mooiste zou zijn als al die inspanningen er in zouden resulteren dat er geen enkele club meer tot categorie 1 behoort, maar gezien het economische klimaat moeten we daarin realistisch zijn.”
Vergelijking met vorig jaar
Voor de meest zuivere vergelijking is bovenstaande indeling het best te vergelijken met de categorie-indeling van hetzelfde meetmoment vorig jaar. Op basis van de ingediende jaarcijfers 2011/’12 en de prognosecijfers 2012/’13 behoorden destijds vijf clubs tot categorie 1, twintig clubs tot categorie 2 en tien clubs tot categorie 3.
Van de clubs die destijds in categorie 1 zaten, zit alleen Fortuna Sittard daar nog in. ADO Den Haag, FC Dordrecht en Helmond Sport zijn gestegen naar categorie 2 en SC Veendam is door faillissement de licentie voor betaald voetbal verloren.
In tegenstelling tot vorig jaar zitten De Graafschap, Excelsior en NAC Breda dit jaar in categorie 1. FC Groningen, MVV Maastricht en FC Volendam zijn ten opzichte van vorig jaar van categorie 3 naar categorie 2 gegaan en AZ, Heracles Almelo en Sparta Rotterdam zitten nu in tegenstelling tot vorig jaar in categorie 3.
Over de categorie-indeling
De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.
Met ingang van het seizoen 2013/’14 nemen amateurvereniging Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV in de vorm van een pilot deel aan de Jupiler League. Als amateurvereniging wordt Achilles ’29 niet opgenomen in de categorie-indeling. Ten aanzien van de beloftenteams is de categorie-indeling van toepassing voor de club als geheel en is er dus geen aparte categorie-indeling voor het beloftenteam.
Volgende meetmoment
Het eerstvolgende meetmoment is 1 maart 2014. De clubs moet dan de halfjaarcijfers van het seizoen 2013/’14 overleggen.