Doellijntechnologie HawkEye Maakt Debuut In De Kuip
ROTTERDAM – Bij het duel Feyenoord – Ajax op zondag 2 maart 2014 wordt er voor het eerst in Stadion Feijenoord gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Dit seizoen was het HawkEye-systeem actief bij negen thuiswedstrijden van FC Utrecht. Vanaf komend weekend wordt het systeem ingezet bij de eerstvolgende vijf thuiswedstrijden van Feyenoord en de KNVB bekerfinale op zondag 20 april.
Na de KNVB bekerfinale volgt de tweede transfer van Rotterdam naar Amsterdam, zodat de Amsterdam ArenA vanaf zaterdag 3 mei 2014 het podium vormt voor deze technologische hulpmiddelen.
Doellijntechnologie met behulp van het HawkEye-systeem is een van de onderdelen van de tweejarige pilot Arbitrage 2.0. In dit traject wordt er daarnaast in verschillende beslissingswedstrijden als de KNVB bekerfinale en de strijd om de Johan Cruijff Schaal het gebruik van extra assistenten (5e en 6e officials) toegepast. Aanvullend wordt de opnamebus van HawkEye gebruikt om de mogelijkheden van een videoreferee te onderzoeken.
KNVB tevreden
Gijs de Jong, manager competitiezaken KNVB: “De KNVB is erg tevreden met de start van doellijntechnologie en de verrichtingen van het HawkEye-systeem in Stadion Galgenwaard. De komende periode zal het systeem in een groter stadion ingezet worden en onder meer tijdens de KNVB bekerfinale met 100 procent zekerheid kunnen beoordelen of het wel of geen doelpunt is, wat van essentieel belang is voor het sportieve verloop van een wedstrijd. Dit past bij de visie van de KNVB om de arbitrage voortdurend te ontwikkelen en wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.
Arbitrage 2.0
Sinds de FIFA in juli 2012 heeft besloten dat de invoering van doellijnbewaking is toegestaan, is de KNVB direct met de beschikbare partijen in gesprek gegaan. De KNVB heeft gekozen voor HawkEye vanwege de nauwkeurigheid van het systeem, het gebruik van camera’s, de steun en innovatiecapaciteit van het Sony-concern en de bewezen toepassing in diverse andere sporten (tennis, hockey, cricket en rugby).
Tot slot werkt HawkEye ook samen met de Engelse Premier League. Dit biedt de KNVB de mogelijkheid te leren van situaties zoals in Engeland al zijn voorgevallen. Naast doellijntechnologie is ook de inzet van 5e en 6e officials onderdeel van Arbitrage 2.0. De aanwezigheid van extra assistenten op de achterlijn geeft de arbitrage de mogelijkheid met meer ogen de wedstrijd te leiden.
De KNVB verwacht dat dit met name in het strafschopgebied zal leiden tot een toename van het aantal juiste beslissingen. Deze extra assistenten zijn bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal dit seizoen voor het eerst in de nationale competities ingezet. Tijdens de halve finales en finale van de KNVB Beker alsmede de play-offs worden de extra officials weer ingezet.
Lange termijn
Voor de lange termijn gelooft de KNVB sterk in de mogelijkheden van een videoreferee. Het systeem functioneert op basis van waarnemingen uit de verschillende invalshoeken van de aanwezige camera’s, de interpretatie van deze beelden en de beslissingen, genomen door de scheidsrechter en/of zijn assistenten.
De daadwerkelijke implementatie van dit systeem is, zoals bekend, op dit moment nog niet mogelijk. Enerzijds moet de technologie verder worden ontwikkeld, anderzijds is goedkeuring vanuit FIFA/IFAB essentieel. Tijdens de pilotfase worden de mogelijkheden van een videoreferee door de KNVB onderzocht.