Drama Dood Grensrechter Richard Nieuwenhuizen: Drie Voetballers Nieuw Sloten Hadden Geen Spelerspas, Mochten Dus Niet Op Het Veld Staan
08 maart 2013 
in Nieuws

Drama Dood Grensrechter Richard Nieuwenhuizen: Drie Voetballers Nieuw Sloten Hadden Geen Spelerspas, Mochten Dus Niet Op Het Veld Staan

ALMERE – Drie spelers van het team van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten dat begin december 2012 betrokken was bij de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen, mochten niet eens op het veld staan. Ze hadden geen spelerspas van de voetbalbond KNVB.

Twee van de drie stonden niet op het wedstrijdformulier, en één van die twee was niet eens lid van Nieuw Sloten. Dat meldt Nieuwsuur donderdagavond op basis van het strafdossier. Het bericht wordt bevestigd door andere betrokkenen.

Twee spelers met hetzelfde rugnummer

De drie voetballers en vijf anderen zitten nog vast voor de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys.

Uit het onderzoek van justitie blijkt ook dat er tijdens de wedstrijd twee spelers van Nieuw Sloten met rugnummer acht speelden. Eén speler droeg geen rugnummer, aldus Nieuwsuur.

‘Systeem deugt niet’

Het systeem van de KNVB-spelerspas deugt niet, zeggen meerdere betrokkenen bij het amateurvoetbal in Nieuwsuur. De scheidsrechter controleert voor de wedstrijd of de namen op het wedstrijdformulier overeenkomen met de spelerspassen. Maar op het veld kijkt de arbiter niet wie er daadwerkelijk spelen. Dat werkt fraude in de hand.

Rouw en afgelastingen

Vanwege het drama werd het daaropvolgende weekend het amateurvoetbal afgelast. De clubs in de eredivisie en Jupiler League stonden met rouwbanden en een minuut stilte bij het drama stil. De stille tocht voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen bracht in Almere 12.000 mensen op de been.

Reactie plaatsen