Drievoudige Straf Na Ontnemen Scoringskans Ter discussie
25 mei 2014 
in Nieuws

Drievoudige Straf Na Ontnemen Scoringskans Ter discussie

ZEIST – Spelers die een tegenstander op onreglementaire wijze een directe scoringskans ontnemen, worden op dit moment op drie manieren gestraft. Het ontnemen van een scoringskans leidt namelijk tot een penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing.

De IFAB – de spelregelcommissie van FIFA die de Laws of the Game officieel vaststelt – heeft deze regel in het verleden zo bepaald. Onlangs heeft de Europese voetbalbond UEFA een verzoek ingediend om de zogeheten ‘triple punishment rule’ aan te passen. In de optiek van UEFA volstaat een gele kaart bij een dergelijk vergrijp.

Vrees voor meer zware overtredingen

De IFAB heeft eerder deze maand te kennen gegeven dit verzoek niet te honoreren, aangezien de commissie vreest voor een toename van het aantal zware overtredingen in het strafschopgebied. De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd, die zich over het onderwerp gaan buigen.

Op dit moment geldt de triple punishment rule nog steeds als internationale richtlijn voor de arbitrage. De Nederlandse scheidsrechters hanteren de spelregels zoals internationaal vastgelegd en moeten deze regel in het geval van het ontnemen van een directe scoringskans als zodanig toepassen.

Begrip KNVB

De KNVB kan zich echter wel voorstellen dat – in het geval van een relatief lichte overtreding in het strafschopgebied – de zogenoemde drievoudige straf gevoelsmatig een zware beslissing kan zijn. Dat geeft de bond aan op maandag 17 maart 2014.

De bond verzamelt om die reden op dit moment een aantal relevante situaties uit de Nederlandse competities waarbij deze regel is toegepast en tot ongenoegen heeft geleid. Deze wedstrijdsituaties worden door de KNVB voorgelegd aan de eerder genoemde gespecialiseerde panels. Ook de spelsituatie tijdens Feyenoord – sc Heerenveen van het weekend van 15 en 16 maart 2014 wordt hierbij meegenomen.

Reactie plaatsen