Faillissement AGOVV Apeldoorn Onherroepelijk
22 januari 2013 
in Nieuws

Faillissement AGOVV Apeldoorn Onherroepelijk

APELDOORN – Op 8 januari 2013 nam de KNVB kennis van het besluit van de rechter om het faillissement van de betaaldvoetbalorganisatie AGOVV Apeldoorn uit te spreken. De officiële beroepstermijn liep tot 16 januari 23.59 uur en is inmiddels verstreken. Hiermee is het faillissement onherroepelijk geworden. Reglementair betekent dit dat de licentie om betaald voetbal in Nederland te mogen spelen voor AGOVV Apeldoorn per direct is vervallen.

Gevolgen Jupiler League

De door AGOVV Apeldoorn gespeelde wedstrijden in de Jupiler League worden als niet gespeeld beschouwd. Dit is inmiddels in de competitiestand verwerkt (zie bijlage). De twee al behaalde periodetitels in de Jupiler League (MVV Maastricht en Sparta Rotterdam) blijven staan.

Eind vorig jaar werd al bekend dat er dit seizoen geen promotie vanuit de Topklasse naar de Jupiler League plaatsvindt en omgekeerd geen degradatie vanuit de Jupiler League naar de Topklasse. Het definitieve faillissement van AGOVV heeft dan ook geen directe invloed op de promotie/degradatie van seizoen 2012/’13.

Dit betekent dat de Jupiler League volgend seizoen van start gaat met 17 teams. Er blijven 34 speelronden, maar elk team zal gedurende het seizoen tweemaal een weekend geen officiële wedstrijden spelen.

Gevolgen spelers

Spelerscontracten en andere arbeidsovereenkomsten blijven in beginsel nog (tot het einde van de looptijd van de arbeidsovereenkomst) voortbestaan, tenzij deze met inachtneming van de daartoe geldende wettelijke bepalingen tussentijds worden beëindigd (doorgaans zal in geval van faillissement opzegging plaatsvinden door de curator dan wel worden beëindigd met wederzijds goedvinden). Voor de laatste stand van zaken hieromtrent verwijst de KNVB naar de club.

Spelers van AGOVV kunnen op grond van de reglementen en bestuursbesluiten van de KNVB gedurende het nog lopende seizoen worden overgeschreven naar een andere Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie of amateurvereniging. Om nog gedurende dit seizoen te kunnen uitkomen in bindende (officiële) wedstrijden voor een nieuwe club is wel van belang dat een verzoek tot overschrijving niet later wordt ingediend dan de:

– eerste vrijdag van de maand maart, als het jeugdspelers betreft die willen worden overgeschreven naar een andere betaaldvoetbalorganisatie of als het gaat om spelers die overgeschreven willen worden naar een amateurvereniging (als amateur of contractspeler); of de

– tweede vrijdag van de maand maart, als het senior amateurspelers of contractspelers van AGOVV Apeldoorn betreft die overschrijving verzoeken naar een andere betaaldvoetbalorganisatie.

Het al dan niet ‘transfervrij’ zijn van een speler is een zaak tussen de club (curator), speler en nieuwe club. De eventuele vergoeding betreft namelijk een vergoeding voor het voortijdig beëindigen van het spelerscontract (de arbeidsovereenkomst). Zoals hierboven aangegeven, blijft het spelerscontract bij een faillissement in beginsel nog tot het einde van de looptijd van de arbeidsovereenkomst voortbestaan, tenzij deze tussentijds wordt beëindigd. Als de arbeidsovereenkomst is geëindigd, dan is de betreffende speler zogezegd ‘transfervrij’.

Amateurspelers in het betaald voetbal kunnen (als overschrijving mogelijk is) altijd zonder ‘tranfervergoeding’ worden overgeschreven. Zij hebben immers geen arbeidsovereenkomst met AGOVV Apeldoorn.

Reactie KNVB

De KNVB betreurt de situatie in Apeldoorn en stelt dat het een trieste situatie is voor de club, de supporters, de spelers, de medewerkers en het betaald voetbal in het algemeen.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in een reactie: “Dit is slecht nieuws voor alle betrokken partijen. Het is bijzonder ingrijpend wanneer een club failliet gaat. Vooral voor de medewerkers die in tijden van economisch reces op straat komen te staan. We leven mee met alle mensen die jarenlang hard aan de club gewerkt hebben. Voor de competitie is het omvallen van een club tijdens het seizoen sportief gezien onwenselijk. De stand moet worden bijgewerkt; sommige clubs zullen hier voordeel van ondervinden, maar anderen logischerwijs nadeel. Dat is helaas onoverkomelijk.”

Geschiedenis van de club

AGOVV Apeldoorn (Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging, later gewijzigd in Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder) werd opgericht op 25 februari 1913. Bij invoering van het betaald voetbal was de club direct vertegenwoordigd:

1954/’55-1955/’56: eerste klasse
1956/’57-1961/’62: eerste divisie
1962/’63-1970/’71: tweede divisie

In 1971 ging AGOVV verder als amateurvereniging. Als hoofdklasser behaalde de Apeldoornse club in het seizoen 2001/’02 het algehele amateurkampioenschap, na eerder al de titel in de hoofdklasse C. Een kampioenschap in de hoofdklasse was één van de eisen om toe te mogen treden tot het betaald voetbal.

Met ingang van het seizoen 2003/’04 trad AGOVV weer toe tot het betaald voetbal. Klaas-Jan Huntelaar werd dat seizoen direct topscorer van de eerste divisie met 26 doelpunten.

AGOVV pakte in het seizoen 2005/’06 de zesde periodetitel en mocht play-offs om promotie spelen. In de eerste ronde bleek Top Oss met 3-0 en 2-0 te sterk.

Ook in het seizoen 2009/’10 haalde AGOVV dankzij de zesde plaats in de eindstand van de Jupiler League de play-offs om promotie naar de Eredivisie. In de eerste ronde werd met 0-1 en 2-3 verloren van FC Eindhoven.

Internationals: Jo Kluin (1 interland), Mauk Weber (5 interlands) en Gep Landaal (8 interlands).

Bekende (oud-)voetballers: Mais Hanskamp, Henk Kanselaar, Joop Niezen, Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens, Raymond van der Gouw, Paul Verhaegh, John Karelse, Darije Kalezic en Nacer Chadli.

Trainers (sinds 2003/’04): Jurrie Koolhof, Stanley Menzo, John van den Brom, Rini Coolen, Hans de Koning, Hans van Arum en Andries Ulderink.

Reactie plaatsen