Gregory van der Wiel, Khalid Boulahrouz en Kevin Strootman zetten zich in voor WorldCoaches
01 juni 2012 
in Nieuws

Gregory van der Wiel, Khalid Boulahrouz en Kevin Strootman zetten zich in voor WorldCoaches

ZEIST – In veel landen hebben kinderen geen voetbal, maar kunnen ze toch voetballen door hun creativiteit. De Nederlandse internationals Van der Wiel, Boulahrouz en Strootman dagen met de actie ‘Share your Skills’ alle Nederlandse voetbalfans uit om ook creatief te zijn en hoog te houden met alles behalve een bal. Dat maakte de voetbalbond KNVB vrijdag bekend.

Voor elke deelnemer doneren de sponsors van de KNVB 10 euro aan het WorldCoaches-programma van de KNVB, waarmee voetbalcoaches in ontwikkelingslanden worden opgeleid. De deelnemers maken onder andere kans op een VIP-reis met Oranje.

Life skills voor kinderen
Voetbal geeft kinderen die weinig toekomstperspectief hebben plezier en een doel. Een goede voetballer word je echter niet zonder goede coach. Daarom leidt de KNVB sinds 1997 WorldCoaches op. Zij onderwijzen niet alleen goede voetbalskills, maar ook alles over de lokale life skills, zoals de preventie van hiv/aids en criminaliteit.

Per jaar komen er ruim duizend nieuwe WorldCoaches bij in landen als India, Kenia, Mozambique, Zuid-Afrika, Indonesië en Suriname. Nationale en internationale ambassadeurs steunen het programma, onder wie Johan Neeskens, Ruud Gullit, Bert van Marwijk, Kalusha Bwalya, Tico Tico en Daniel Amokachi.

WorldCoaches voor Polen
In Krakau, de thuishaven van Oranje tijdens het EK, zijn begin dit jaar twee WorldCoaches-cursussen gestart. De KNVB doet, als blijk van waardering dat het Nederlands elftal in Krakau verblijft, graag iets terug voor de lokale gemeenschap in Polen. Vijftig lokale jongerenwerkers worden daarom opgeleid tot WorldCoach. Deze nieuwe WorldCoaches zullen op hun beurt weer zo’n 2.500 Poolse kinderen bereiken via de activiteiten die ze in de toekomst in hun eigen omgeving organiseren.

Een deel van de opgeleide WorldCoaches zal actief zijn op het door het Nederlands elftal aangeboden Orange Cruyff Court in de wijk Bronowice van Krakau. De spelers, die het veld uit eigen zak hebben betaald, willen op die manier iets tastbaars achterlaten voor de lokale gemeenschap en kinderen dichtbij huis een veilige plaats geven om te voetballen.

1 euro per Oranje-fan
Ook de Oranjefans zelf dragen direct hun steentje bij: voor de oefeninterlands tegen Bulgarije, Slowakije en Noord-Ierland betalen de fans 1 euro per ticket extra. Per wedstrijd verwacht de KNVB hiermee zo’n 40.000 euro op te halen, direct bestemd voor WorldCoaches.

Reactie plaatsen