IFAB Staat Experimenteren Met Doellijntechnologie Toe
09 oktober 2012 
in Nieuws

IFAB Staat Experimenteren Met Doellijntechnologie Toe

ZÜRICH – De International Football Association Board (IFAB) heeft donderdag 5 juli 2012 beslist dat doellijntechnologieën Hawk-Eye en GoalRef toegestaan zijn.

“Het is internationaal en algemeen bekend dat de KNVB groot voorstander is van het gebruik van elektronische hulpmiddelen. De bond is van mening dat het de eerlijkheid van de competitie alleen maar ten goede kan komen en de arbitrage zal ondersteunen bij het maken van de juiste beslissing. In iedere sector gaat men met de tijd en de technologische ontwikkelingen mee. Het voetbal kan niet achterblijven. Wij zullen op de kortst mogelijke termijn beide partijen uitnodigen om samen met de clubs te kijken wat de mogelijkheden voor de Nederlandse competities gaan zijn”, aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken KNVB.

Toelichting en presentatie

In de praktijk betekent het besluit dat de bond Hawk-Eye en GoalRef op korte termijn in Nederland uit zal nodigen voor een uitgebreide toelichting en presentatie van beide systemen in het bijzijn van een vertegenwoordiging van de clubs. Vervolgens zal de bond in samenwerking met het technisch platform de mogelijke opties nader uitwerken. Hierbij zal onder andere gekeken worden naar de kosten en mogelijkheden van exploitatie en installatie van deze systemen bij de Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties. De bond wil benadrukken dat doellijntechnologie niet met ingang van seizoen 2012/’13 geïmplementeerd zal worden.

Ook is beslist dat het gebruik van de vijfde en zesde official vanaf heden is toegestaan in alle betaaldvoetbalcompetities wereldwijd. De KNVB zal deze optie eveneens samen met het technisch platform onder de loep nemen. Ook hiervoor geldt dat implementatie niet per komend seizoen mogelijk is.

Achtergrond

In Engeland draaide in november en december 2011 de eerste fase van de pilot met doellijnbewaking. Daarin werden acht verschillende systemen getest. Om tot betrouwbare testresultaten te komen, zijn de twee beste systemen uit de eerste testfase nader bekeken tijdens wedstrijden in topcompetities in Europa dan wel op andere continenten: Hawk-Eye en GoalRef.

Bij het systeem van Hawk-Eye – bekend uit de tennissport – kunnen camera’s die op de doellijn zijn gericht, aantonen of de bal wel of niet over de doellijn is geweest. GoalRef maakt gebruik van een chip in de wedstrijdbal en een magnetisch veld rond de doellijn om tot een beoordeling te komen van het vraagstuk of de bal wel of niet over de doellijn was.

Op de bijeenkomst van de IFAB donderdagmiddag 5 juli 2012 in Zürich zijn de testresultaten besproken en is gestemd over de al dan niet invoering van beide systemen. IFAB heeft unaniem gestemd vóór de invoering van beide systemen.

Reactie plaatsen