KNVB, Ajax En Vitesse Organiseren Werkbezoeken 'Voetbal & Veiligheid' Voor Tweede Kamerleden
03 november 2013 
in Nieuws

KNVB, Ajax En Vitesse Organiseren Werkbezoeken 'Voetbal & Veiligheid' Voor Tweede Kamerleden

ZEIST – De KNVB heeft in het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 oktober 2013 in samenwerking met de clubs Ajax en Vitesse het werkbezoek ‘Voetbal & Veiligheid – Samen het voetbalfeest mogelijk maken’ georganiseerd. Op uitnodiging van de KNVB werden Tweede Kamerleden geïnformeerd over de wedstrijdorganisatie rondom een betaald voetbalwedstrijd.

De Kamerleden kregen van dichtbij te zien welke verantwoordelijkheden de club iedere week neemt om de veiligheid van alle stadionbezoekers te garanderen. Het voetbal is op de goede weg, bewijst ook de terugloop van incidenten.

Werkbezoek Ajax

Tijdens het werkbezoek bij Ajax waren de Tweede Kamerleden Matthijs Huizing (woordvoerder sport VVD) en Pia Dijkstra (woordvoerder sport D66) aanwezig, samen met hun medewerkers. De Kamerleden gingen in gesprek met Suzanne Adriaansen (manager Wedstrijdorganisatie, Veiligheid en Supportersbeleid van Ajax), Joris de Lange (manager Veiligheid van Ajax) en Henk Voors (supporterscoördinator van Ajax).

Verschillende aspecten van de wedstrijdorganisatie kwamen naar voren. “De sterke samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de politie en Ajax is van essentieel belang voor een goed verlopende wedstrijd”, aldus Sjoukje Alta (gemeente Amsterdam).

Bezoek commandokamer

Na een diner met Jeroen Slop (financieel directeur van Ajax) kregen de genodigden een rondleiding door de ArenA. Vanuit de commandokamer konden de Kamerleden zien hoe duizenden supporters hun plek vonden in het stadion. Daarnaast konden de Kamerleden van dichtbij meemaken wat er komt kijken bij het betreden van dit stadion. De wedstrijd tussen Ajax en RKC Waalwijk eindigde uiteindelijk in een 0-0 gelijkspel.

De genodigden hebben met eigen ogen kunnen zien wat de club doet om de veiligheid in en rondom het stadion te waarborgen. Na afloop van het werkbezoek gaven de Kamerleden aan onder de indruk te zijn van de professionele organisatie en de investeringen die clubs doen om het voetbalfeest mogelijk te maken.

Werkbezoek Vitesse

Tijdens het werkbezoek bij Vitesse waren de Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken (woordvoerder sport, PvdA) en Ahmed Marcouch (woordvoerder veiligheid en politie, PvdA) aanwezig. In Arnhem konden de Tweede Kamerleden aanschuiven bij de grote briefing. Leo van der Vliet (manager Veiligheidszaken Vitesse) instrueerde daar de hoofdstewards voor de wedstrijd. Daarna vertelde Koen Koenders over zijn werk als supporterscoördinator. De communicatie met supporters is een belangrijk aspect in het voorkomen van ongeregeldheden.

Na het gesprek werden de Kamerleden begeleid richting de commandokamer. Hier kregen de Kamerleden uitleg over de samenwerking tussen de gemeente Arnhem, de politie en Vitesse.

Veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid

Tijdens het aansluitende diner vertelde Kees Bakker (lid RvC BV Vitesse en oud korpschef Gelderland-Midden) over het belang van voetbal in de maatschappij, de maatschappelijke betrokkenheid en de verantwoordelijkheid die de club neemt op het gebied van veiligheid. Na het diner vertrok het gezelschap richting de tribune. De spannende wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.

De Kamerleden roemden na afloop de inzet van de club op het gebied van veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Uniek kijkje achter de schermen

Gedurende de twee werkbezoeken zijn zowel de inspanningen van clubs over veiligheid in het eigen stadion, als de bijzondere samenwerking van de clubs, politie, gemeente, supporterscoördinatoren en het OM in beeld gebracht. Er kan worden teruggekeken op twee geslaagde werkbezoeken, waar de Kamerleden een uniek kijkje achter de schermen hebben gekregen.

Reactie plaatsen