KNVB: Faillissement SC Veendam Onherroepelijk
17 april 2013 
in Nieuws

KNVB: Faillissement SC Veendam Onherroepelijk

VEENDAM – Op 25 maart 2013 nam de KNVB kennis van het besluit van de rechter om het faillissement van betaaldvoetbalorganisatie SC Veendam uit te spreken. De officiële beroepstermijn liep tot 2 april 23:59 uur. Omdat dat moment inmiddels is verstreken, is het faillissement onherroepelijk geworden. Reglementair betekent dit dat SC Veendam niet langer beschikt over een licentie om betaald voetbal in Nederland te mogen spelen.

Gevolgen Jupiler League

De door SC Veendam gespeelde wedstrijden in de Jupiler League worden als niet gespeeld beschouwd. Dit is inmiddels in de competitiestand verwerkt. De drie al behaalde periodetitels in de Jupiler League (MVV Maastricht, Sparta Rotterdam en De Graafschap) blijven staan. Betreffende de vierde periode heeft het bestuur betaald voetbal besloten dat in de acht speelrondes die oorspronkelijk de vierde periode bevatte (speelronde 25 t/m 32), het behaalde resultaat van elke club in de eerste zes wedstrijden conform het competitieprogramma (in chronologische volgorde) voor de eindstand in de 4e periode geldt. De stand voor de vierde periode is inmiddels aangepast.

Eind vorig jaar werd al bekend dat er dit seizoen geen promotie vanuit de Topklasse naar de Jupiler League plaatsvindt en omgekeerd geen degradatie vanuit de Jupiler League naar de Topklasse. Het definitieve faillissement van SC Veendam heeft dan ook geen directe invloed op de promotie/degradatie van seizoen 2012/’13.

Gevolgen voor spelers SC Veendam

Spelerscontracten en andere arbeidsovereenkomsten blijven in beginsel nog (tot het einde van de looptijd van de arbeidsovereenkomst) voortbestaan, tenzij deze met inachtneming van de daartoe geldende wettelijke bepalingen tussentijds worden beëindigd (doorgaans zal in geval van faillissement opzegging plaatsvinden door de curator dan wel worden beëindigd met wederzijds goedvinden). Voor de laatste stand van zaken hieromtrent verwijst de KNVB naar de club.

Omdat de overschrijvingstermijnen in het betaald voetbal en amateurvoetbal alsmede de termijn om dispensatie te kunnen verkrijgen inmiddels zijn verstreken, kunnen spelers van SC Veendam gedurende het lopende seizoen niet meer worden overgeschreven naar een andere Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie of amateurvereniging. Het is wel mogelijk om bij een andere voetbalclub te trainen of oefenwedstrijden te spelen; officiële wedstrijden uitgezonderd.

Het al dan niet ‘transfervrij’ zijn van een speler is een zaak tussen de club (curator), speler en nieuwe club. De eventuele vergoeding betreft namelijk een vergoeding voor het voortijdig beëindigen van het spelerscontract (de arbeidsovereenkomst). Zoals hierboven aangegeven, blijft het spelerscontract bij een faillissement in beginsel nog tot het einde van de looptijd van de arbeidsovereenkomst voortbestaan, tenzij deze tussentijds wordt beëindigd. Als de arbeidsovereenkomst is geëindigd, dan is de betreffende speler zogezegd ‘transfervrij’.

Amateurspelers in het betaald voetbal kunnen (als overschrijving mogelijk is) altijd zonder ‘transfervergoeding’ worden overgeschreven. Zij hebben immers geen arbeidsovereenkomst met SC Veendam.

Reactie KNVB

Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen: “Het is een triest gegeven dat SC Veendam geen deel meer uitmaakt van het betaald voetbal. Met name voor iedereen die zich de afgelopen periode hard heeft ingezet om het faillissement nog af te kunnen wenden, is dit een enorme teleurstelling. Bijna 60 jaar aan profvoetbalhistorie gaat hiermee verloren; dat is voor het hele Nederlandse voetbal een groot verlies.

De KNVB zal de stand in de Jupiler League nu aan moeten passen; een absoluut onwenselijk, maar helaas noodzakelijk gevolg van het faillissement. Dat andere clubs hierdoor benadeeld worden, is voor het verloop van de competitie ingrijpend. Eind vorig jaar hebben wij onze zorgen over de Jupiler League kenbaar gemaakt. Samen met de Coöperatie Eerste Divisie en diverse clubs uit de Jupiler League wordt de algehele situatie van de divisie momenteel onder de loep genomen.”

Geschiedenis SC Veendam

Op 4 september 1894 werd SC Veendam opgericht onder de naam Look Out. In 1909 werd de naam van de club gewijzigd in PJ Veendam, een eerbetoon aan de in dat jaar geboren Prinses Juliana. Vanaf 1910 ging de club verder als Veendam. In 1974 werd de club opgesplitst in een amateurtak Veendam 1894 en een betaald voetbaltak genaamd SC Veendam.

Bij invoering van het betaald voetbal was SC Veendam direct vertegenwoordigd. SC Veendam promoveerde in seizoen 1985/’86 en 1987/’88 tweemaal naar de Eredivisie. Beide keren volgde het seizoen daaropvolgend degradatie naar de Eerste Divisie. Vanaf het seizoen 1989/’90 kwam SC Veendam louter uit in de Eerste Divisie.

1954/’55-1955/’56: Eerste Klasse
1956/’57-1958/’59: Tweede Divisie
1959/’60-1964/’65: Eerste Divisie
1965/’66-1967/’68: Tweede Divisie
1968/’69-1985/’86: Eerste Divisie
1986/’87: Eredivisie
1987/’88: Eerste Divisie
1988/’89: Eredivisie
1989/’90-heden: Eerste Divisie

Enkele bekende (oud-)trainers: Henk Nienhuis, Leo Beenhakker, Cor van der Gijp, Nol de Ruiter, Joop Gall.

Enkele bekende (oud-)spelers: Henk Nienhuis, Jan Blijham, Dick Nanninga, Johan Derksen, Pieter Huistra, Karel Hiddink, Ruben Schaken, Frans de Munck.

Reactie plaatsen