KNVB: FC Emmen En Fortuna Sittard Moeten Dringend Saneren
28 augustus 2013 
in Nieuws

KNVB: FC Emmen En Fortuna Sittard Moeten Dringend Saneren

ZEIST – De nieuwe categorie-indeling van de clubs in het betaald voetbal is bekend. Op basis van de ingediende begrotingsjaarcijfers 2013/’14 behoren FC Emmen en Fortuna Sittard tot categorie 1 (onvoldoende). Drieëntwintig clubs behoren tot categorie 2 (voldoende) en negen clubs tot categorie 3 (goed).

Met ingang van het seizoen 2013/’14 nemen amateurvereniging Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV in de vorm van een pilot deel aan de Jupiler League. Als amateurvereniging wordt Achilles ’29 niet opgenomen in de categorie-indeling. Ten aanzien van de beloftenteams is de categorie-indeling van toepassing voor de club als geheel en is er dus geen aparte categorie-indeling voor het beloftenteam.

Club extra in categorie 3

Bij het vorige meetmoment in maart behoorden op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2012/’13 drie clubs tot categorie 1. Dit aantal is gedaald naar twee. Het aantal clubs in categorie 3 is gestegen van acht naar negen. Dit betekent dat het aantal clubs in categorie 2 onveranderd is gebleven.

Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en onder andere verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de bond: ‘We constateren dat clubs over het algemeen blijven werken aan economisch herstel. Een ontwikkeling die van groot belang is voor het profvoetbal in Nederland. De clubs zijn doordrongen van het belang van een stabiel financieel beleid.’

Categorie 1

Tot categorie 1 behoren de volgende clubs: FC Emmen en Fortuna Sittard. Deze clubs werken aan hun financieel herstel, wat veelal betekent dat ze moeten saneren. De clubs bepalen zelf hoe zij dat doen, rekening houdend met de richtlijnen van de KNVB. Daartoe stellen zij een plan van aanpak op, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie.

Binnen negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) moet een club weer structureel in minimaal categorie 2 kunnen worden ingedeeld. Daarbij geldt dat een club die ‘terugvalt in categorie 1’, in de regel een kortere termijn ter beschikking heeft om terug te keren in minimaal categorie 2.

Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de club strikt aan de gemaakte afspraken. Indien de club zonder toestemming van de licentiecommissie afwijkt van de gemaakte afspraken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering.

Categorie 2

Tot categorie 2 behoren de volgende clubs: ADO Den Haag, AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, FC Groningen, Helmond Sport, Heracles Almelo, NAC Breda, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3

Ingedeeld in categorie 3 zijn: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, MVV, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam.

Licentiesysteem KNVB

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs door middel van een puntensysteem, waarna de licentiecommissie de clubs op basis van het gescoorde puntenaantal indeelt in drie categorieën.

Het doel van het systeem is de continuïteit waarborgen van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Volgende meetmoment

Het eerstvolgende meetmoment is 1 november. De clubs moeten dan de jaarcijfers 2012/’13 en prognosecijfers 2013/’14 overleggen.

Reactie plaatsen