KNVB Maakt Toolkit Met Gedragsregels Voor Voetbalverenigingen
22 oktober 2013 
in Nieuws

KNVB Maakt Toolkit Met Gedragsregels Voor Voetbalverenigingen

ZEIST – Een huishoudelijk reglement met gedragsregels voor alle leden en bezoekers; voor veel verenigingen is het al een vanzelfsprekendheid. Bij andere verenigingen leeft het enorm om dergelijke gedragsregels op te stellen en voor iedereen zichtbaar te maken. De KNVB wil hierbij graag ondersteunen en heeft daarom een speciale online toolkit ontwikkeld.

Deze toolkit is onderdeel van het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ dat de bond eerder dit jaar lanceerde. Dat maakte de bond maandag 30 spetember 2013 bekend.

Publiceren gedragsregels

Iedere vereniging wil dat er op een onbezorgde en prettige manier wordt gevoetbald. Dit gaat niet altijd vanzelf. Wat een enorme bijdrage kan leveren is het maken van afspraken met elkaar ten aanzien van gedrag. Door met elkaar in gesprek te gaan over gedrag, creëer je een omgeving waarin mensen rekening houden met elkaar en elkaar durven aan te spreken.

Het is dus belangrijk dat een afspiegeling van de vereniging hierover mee kan denken. Vervolgens is het van belang deze regels uit te dragen. Via de online toolkit kunnen verenigingen deze gedragsregels zichtbaar maken voor de eigen leden en bezoekers van het sportpark.

De online toolkit helpt verenigingen in een paar eenvoudige stappen met het publiceren van de gedragsregels. De uitingen zijn geheel in de Respect-huisstijl. Het enige dat de vereniging nodig heeft is het eigen clublogo, en natuurlijk de gedrags- of huisregels.

Opstellen van gedragsregels

Verenigingen die nog geen gedragsregels hebben, kunnen hiervoor ondersteuning krijgen van de voetbalbond. Het opstellen van de gedragsregels is echter altijd iets dat vanuit de vereniging zelf, in samenspraak met de leden, gebeurt.

Wel kan de bond richtlijnen aangeven. De Verenigingsbox ‘Samen aan de slag met Sportiviteit en Respect’ geeft bepaalde handvatten om gedragsregels op te stellen. Verenigingen kunnen voor advies en ondersteuning contact opnemen met het KNVB-districtskantoor.

Reactie plaatsen