KNVB: Speelsteden WK 2014 Klaar Voor Komst Oranjelegioen
10 mei 2014 
in Nieuws

KNVB: Speelsteden WK 2014 Klaar Voor Komst Oranjelegioen

RIO DE JANEIRO – Gedurende twee weken in februari 2014 hebben alle deelnemende landen zich in Brazilië voorbereid op het WK 2014. Na afloop van de officiële workshops van FIFA, bezocht een deel van het WK-projectteam de speelsteden van het Nederlands Elftal. Projectleider Gijs de Jong vertelt op de site van de KNVB over zijn ervaringen.

Is Brazilië klaar voor het WK?

“Hier en daar wordt nog hard gewerkt, maar de voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium en de toernooiorganisatie is er van overtuigd dat alles op tijd klaar is. Iedereen die ik sprak, kijkt uit naar het toernooi. De afgelopen dagen hebben we Salvador, Porto Alegre, Sao Paulo, Fortaleza en Belo Horizonte bezocht. In deze steden hangt al een fijn WK-sfeertje en zij zijn er klaar voor om het Oranjelegioen te verwelkomen. Hoewel ze er natuurlijk allemaal wel van overtuigd zijn dat Brazilië wereldkampioen wordt.”

Wat hebben jullie in die steden gedaan?

“We hebben voorbereidingen getroffen voor het Nederlands elftal en voor de Nederlandse fans. Een belangrijk resultaat is dat we in alle speelsteden weer de traditionele Oranjepleinen en Oranjeparades richting de stadions kunnen organiseren. Tijdens onze bezoeken werkten we goed samen met de Nederlandse ambassadeur in Brazilië, supportersclub OnsOranje, de Supportersclub Oranje en een afvaardiging van de Nederlandse politie.”

“Voor de fans verzamelden we in elke stad veel relevante informatie over bijvoorbeeld uitgaanscentra, toeristische attracties, openbaar vervoer en ziekenhuizen. In elke speelstad is nu een veiligheidsplan, zodat de fans optimaal kunnen genieten van het WK. En niet onbelangrijk, we hebben de lokale autoriteiten voorbereid op de komst van duizenden enthousiaste Nederlanders.”

Hoeveel Oranjefans verwacht de KNVB in Brazilië?

“Naar Brazilië komen ongeveer net zoveel Nederlanders als tijdens het WK in Zuid-Afrika. Dat betekent per groepswedstrijd ongeveer 5.000 Oranjesupporters. Onze ervaring van Zuid-Afrika leert dat de Oranjekoorts om zich heen grijpt als we verder in het toernooi komen.”

“Voor de wedstrijden na de groepsfase en hopelijk de finale verwachten we daar dan ook een veelvoud van. Het is fantastisch dat, ondanks het prijskaartje, zoveel Nederlanders zo betrokken zijn.”

Heb je nog tips voor de Nederlandse fans?

“We zijn hier nu bijna twee weken geweest en het is werkelijk een fantastisch voetballand. De inwoners en lokale autoriteiten van de speelsteden kijken echt uit naar het WK en ik ben er van overtuigd dat zij er samen met het Oranjelegioen een fantastisch voetbalfeest van gaan maken.”

“Fans moeten zich natuurlijk wel goed voorbereiden, net zoals vier jaar geleden in Zuid-Afrika. De cultuur is anders dan in West-Europa, de afstanden in het land zijn enorm en het klimaat verschilt per speelstad. Ook raad ik fans vanwege de kosten en beschikbare plaatsen aan van te voren hun eventuele binnenlandse vluchten en de hotels goed regelen.”

Reactie plaatsen