KNVB Start Nieuwe Traditie Voor Eren Internationals En Trouwe Fans
05 oktober 2018 
in Nieuws

KNVB Start Nieuwe Traditie Voor Eren Internationals En Trouwe Fans

ZEIST – De KNVB gaat Oranjehelden eren volgens een nieuw beleid. Dit geldt voor alle mannelijke en vrouwelijke ex-internationals, en daarnaast worden ook de trouwste fans in de schijnwerpers gezet tijdens een jaarlijks eerbetoon.

Dat maakt de voetbalbond bekend op haar site. Voorheen werd er ook al stilgestaan bij het afscheid van internationals, maar dat gebeurde op uiteenlopende manieren. De KNVB heeft besloten een eenduidige traditie te starten. Alle spelers die voor ons land zijn uitgekomen, krijgen zo een passend einde van hun carrière bij Oranje.

Op zaterdag 13 oktober wordt aansluitend aan de wedstrijd Nederland – Duitsland voor het eerst volgens de nieuwe richtlijnen uitgezwaaid. Centraal staan dan Dirk Kuyt (104 interlands) en Rafael van der Vaart (109 interlands).

Voor alle internationals geldt nu:

  • Afscheid nemen van de spelers van Oranje gebeurt nadat ze óf zijn gestopt met betaald voetbal, óf wanneer ze hebben aangeven niet langer voor het Nederlands team uit te kunnen of willen komen. Bij de laatste groep is verder van belang dat ze tevens aan hebben gegeven al deel te willen nemen aan een eerbetoon.
  • In de even jaren wordt bij een thuiswedstrijd in het najaar gezamenlijk afscheid genomen van alle mannelijke internationals die in de twee jaar ervoor gestopt zijn bij Oranje. In oneven jaren gebeurt dit bij de vrouwen.
  • Van spelers met 50 of meer interlands wordt op het veld afscheid genomen. Vast onderdeel is een ereronde na afloop van de wedstrijd en de uitreiking van een schaal waarop alle gespeelde interlands staan vermeld.
  • Bij honderd of meer gespeelde interlands wordt de afzwaaiende international benoemd tot Bondsridder.
  • Alle ex-internationals krijgen vanaf begin volgend jaar (met terugwerkende kracht) een vermelding op de nieuw te realiseren Wall of Fame op de KNVB Campus in Zeist.

Alleen voor recordinternationals zijn uitzonderingen op bovenstaande regels mogelijk.

Ook trouwe fans in zonnetje gezet

Ook de trouwste supporters worden op het jaarlijkse event in het zonnetje gezet. Wanneer een fan Oranje 100, 200 of 300 keer in het stadion heeft aangemoedigd, wordt hij of zij binnen twee jaar op het veld gehuldigd.

Op zaterdag 13 oktober zullen dit 13 personen zijn, waaronder iemand voor wie Nederland – Duitsland zijn 300e interland wordt. Een bijzondere mijlpaal, want om zo snel mogelijk 100 interlands van de Oranjemannen (of -vrouwen) te kunnen zien, zou men ongeveer acht jaar lang alle interlands moeten bezoeken.

Bovendien krijgen de fans die 100 of meer interlands hebben bezocht – net als de ex-internationals – een vermelding op de nieuwe Wall of Fame.

Nieuwe traditie

De KNVB wil met het eren van zowel de spelers als de fans op deze manier een nieuwe traditie instellen. De aftrap hiervoor vindt plaats op zaterdag 13 oktober bij Nederland – Duitsland.

Reactie plaatsen