Loting WK Voetbal Brazilië
29 oktober 2013 
in Nieuws

Loting WK Voetbal Brazilië

Nederland heeft nog een kleine kans op een geplaatste status bij de loting voor het WK Voetbal 2014 in Brazilië. Oranje is wel afhankelijk van de prestatie van Uruguay, dat nog een tweeluik moet spelen tegen Jordanië.

Indien Jordanië er in slaagt om zich te ontdoen van Uruguay, dat onder andere de toppers Forlan en Suarez in de gelederen heeft, dan zit Nederland in pot 1 tijdens de loting die begin december plaatsvindt.

Bij de laatste FIFA-ranglijst stond Nederland namelijk op plaats acht, wat in dat geval genoeg is om als groepshoofd te acteren. Concurrent Italië staat negende met een gelijk aantal punten. Echter is de afronding ditmaal negatief uitgevallen voor het Zuid-Europese land.

Bij kwalificatie Uruguay wacht Europese pot 4
Mocht Uruguay zich via Jordanië wel plaatsen voor Brazilië, dan is Nederland geen groepshoofd bij de loting voor het WK Voetbal 2014. In dat geval komt Oranje in pot 4 terecht, waar het gezelschap krijgt van alle andere ongeplaatste Europese landen.

Een ongeplaatste status hoeft niet gelijk negatief te zijn. Nederland ontloopt dan in de groepsfase gevaarlijke tegenstanders als Engeland, Rusland en Italië. Daarnaast komen ook de winnaars van de Europese play-offs ronde terecht in pot 4, waaronder mogelijk Frankrijk en angstgegner Portugal.

“Nederland verdient geplaatste status”
Bondscoach Louis van Gaal vindt dat Nederland het eigenlijk verdient om een status te hebben als groepshoofd. Tegenover De Telegraaf liet de oefenmeester het volgende weten: “Omdat we niet hoog genoeg genoteerd staan op de FIFA-wereldranglijst, worden we op het WK in Brazilië zeer waarschijnlijk niet aangewezen als groepshoofd. Maar wij verdienen de status van groepshoofd wel. Alleen al qua voetbal. Helaas telt dat niet bij de FIFA en daar leg ik me bij neer.”

Landen in pot 1
De volgende landen zijn al zeker van een geplaatste status op het WK Voetbal 2014: Spanje, Argentinië, Duitsland, Colombia, België, Zwitserland en Brazilië.

Brazilië staat op de officiële FIFA-wereldranglijst op plaats elf, maar heeft haar status als groepshoofd te danken aan het feit dat het als gastland acteert.

Loting WK Voetbal 2014
De loting voor het Wereldkampioenschap Voetbal 2014 in Brazilië wordt op vrijdag 6 december 2013 verricht in Costa do Sauipe in de Braziliaanse staat Bahia. De loting begint om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Reactie plaatsen