Nieuwe Categorie-indeling Clubs KNVB: ADO Den Haag, Fortuna Sittard En FC Emmen Moeten Saneren
18 mei 2013 
in Nieuws

Nieuwe Categorie-indeling Clubs KNVB: ADO Den Haag, Fortuna Sittard En FC Emmen Moeten Saneren

ZEIST – De KNVB heeft woensdag 15 mei 2013 de nieuwe categorie-indeling van de clubs in het betaald voetbal bekend gemaakt. Op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2012/’13 behoren drie clubs tot categorie 1 (onvoldoende), drieëntwintig clubs tot categorie 2 (voldoende) en acht clubs tot categorie 3 (goed).

ADO Den Haag, Fortuna Sittard en FC Emmen zitten in de gehate categorie 1. SC Veendam is door het onherroepelijk faillissement niet opgenomen in de lijst.

Minder clubs in categorie 1

Op grond van het vorige meetmoment in november behoorden op basis van de ingediende jaarcijfers 2011/’12 en prognosecijfers 2012/’13 vijf clubs tot categorie 1. Dit aantal is bij het huidige meetmoment gedaald naar drie clubs. Het aantal clubs in categorie 3 is gedaald van tien naar acht clubs. Dit betekent dat er sprake is van een toename van het aantal clubs in categorie 2; van twintig in november naar drieëntwintig bij het huidige meetmoment.

Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en onder andere verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de bond: “Het is goed om te zien dat clubs beseffen dat een goed en consequent financieel beleid belangrijk is en dat ze hard blijven werken aan financieel herstel. Louter op deze wijze is de continuïteit van clubs in het betaald voetbal te waarborgen.”

Categorie 1

Tot categorie 1 behoren, als gezegd, ADO Den Haag, Fortuna Sittard en FC Emmen. Deze clubs werken binnen het kader van een plan van aanpak aan hun financieel herstel. Veelal betekent dit dat ze moeten saneren. Hoe dat precies gebeurt bepalen de clubs zelf, rekening houdend met de richtlijnen van de KNVB. De clubs doen een voorstel voor het plan van aanpak, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie.

Binnen negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) moet een club vervolgens weer structureel in minimaal categorie 2 kunnen worden ingedeeld. Daarbij geldt dat een club die ‘terugvalt in categorie 1’ en die in een recent verleden al eerdere in categorie 1 was ingedeeld, in de regel een kortere termijn ter beschikking heeft.

Gedurende het traject wordt de club strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak gehouden. Indien zonder toestemming van de licentiecommissie wordt afgeweken van de gemaakte afspraken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering.

Categorie 2

Tot categorie 2 behoren de volgende clubs: AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3

Ingedeeld in categorie 3 zijn: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en FC Volendam.

Beoordeling financiële situatie clubs

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De financiële situatie van de clubs wordt door middel van een puntensysteem beoordeeld. Clubs worden per rapportagemoment op basis van het gescoorde puntenaantal ingedeeld in drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de clubs en in het verlengde daarvan de continuïteit van de competities betaald voetbal.

Volgende meetmoment

Het eerstvolgende meetmoment is 15 juni. De clubs moeten dan de begrotingscijfers van het seizoen 2013/’14 overleggen.

Reactie plaatsen