Ook Patrick Kluivert Assistent Van Bondscoach Louis Van Gaal Bij Nederlands Elftal
03 augustus 2012 
in Nieuws

Ook Patrick Kluivert Assistent Van Bondscoach Louis Van Gaal Bij Nederlands Elftal

ZEIST – Patrick Kluivert is toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. Kluivert assisteert samen met Danny Blind bondscoach Louis van Gaal op weg naar het wereldkampioenschap 2014 in Brazilië. De 36-jarige Amsterdammer, met 40 doelpunten nog altijd Oranjes topscorer aller tijden, combineert zijn werkzaamheden bij het Nederlands elftal met zijn trainersfunctie bij FC Twente, waar hij het Beloftenteam onder zijn hoede heeft.

“Ik vind het een eer dat de bondscoach mij heeft gevraagd. Het is natuurlijk fantastisch om met Nederlands beste spelers te gaan werken. Dat ik zelf jarenlang bij Oranje heb gespeeld kan daar alleen maar bij helpen”, aldus Patrick Kluivert die blij is dat zijn werkgever FC Twente hem de ruimte biedt bij het Nederlands elftal aan de slag te gaan: “Ik ben de club zeer erkentelijk dat men hieraan wil meewerken.”

Kluivert debuteert in 1994 onder Ajax-coach Louis van Gaal in het betaald voetbal. In het duel om de SuperCup tussen Ajax en Feyenoord (3-0) tekent hij voor het derde Amsterdamse doelpunt. Danny Blind, zijn toekomstige collega bij Oranje, maakt ook deel uit van dat team. Hierna is Kluivert nog vaak succesvol met Ajax in binnen- en buitenland, met als hoogtepunt het winnen van de Champions League in 1995. Kluivert, die ver in de tweede helft invalt, scoort vijf minuten voor tijd de beslissende treffer in de eindstrijd tegen AC Milan. Dat jaar legt Ajax ook nog beslag op de Europese Supercup en de Wereldbeker voor clubteams.

Overstap naar AC Milan
In 1997 maakt hij de overstap naar AC Milan, waar hij uiteindelijk een seizoen actief is. Hij vervolgt zijn loopbaan bij FC Barcelona, waar hij wordt herenigd met Van Gaal. De aanvaller speelt zes seizoenen voor Barcelona, waarin hij 122 maal trefzeker is. Hierna komt Kluivert nog uit voor achtereenvolgens Newcastle United, Valencia, PSV en Lille.

In 1994 maakt Kluivert onder toenmalig bondscoach Dick Advocaat zijn eerste speelminuten in het Nederlands elftal. Oranje en Tsjechië weten niet te scoren in het EK-kwalificatieduel in Amsterdam. Dat maakt hij in de 78 volgende interlands ruimschoots goed. Kluivert neemt met de nationale ploeg deel aan vier eindtoernooien (EK 1996, WK 1998, EK 2000 en EK 2004).

Trainerscursus
In 2008 schrijft Kluivert zich in voor de cursus Coach Betaald Voetbal, waaraan ook oud-ploeggenoten Dennis Bergkamp, Phillip Cocu en Michael Reiziger deelnemen. Hij vervult zijn praktijkstage bij AZ, waar Van Gaal op dat moment aan het roer staat. De topscorer van Oranje rondt de trainerscursus succesvol af en gaat begin 2010 aan de slag als coach. Na een jaar bij de trainersstaf van NEC Nijmegen werkzaam te zijn geweest, tekent hij in 2011 een tweejarig contract bij FC Twente, waar hij de Beloften gaat trainen. Het kampioenschap in de Beloften Eredivisie vormt in april de kroon op het werk van de jonge trainer.

Reactie plaatsen