Oud-bondscoach Jan Zwartkruis (87) Overleden
08 maart 2013 
in Nieuws

Oud-bondscoach Jan Zwartkruis (87) Overleden

AMERSFOORT – Voormalig bondscoach Jan Zwartkruis is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden in Amersfoort. Tussen 1976 en 1981 zat hij 28 keer op de bank bij het Nederlands elftal. Ook was hij bondscoach van het Militair Nederlands Elftal. Zwartkruis werd op het WK 1978 als assistent van Ernst Happel tweede met Oranje.

In 1976 nam Zwartkruis de taken over van George Knobel. Zwartkruis maakte een jaar later plaats voor Ernst Happel, maar bleef als assistent van de Oostenrijker verbonden aan Oranje. Na het WK in Argentinië werd hij opnieuw eindverantwoordelijk bij het Nederlands elftal, waarmee hij nog deelnam aan het EK 1980 in Italië. Daar strandde de vice-wereldkampioen in de groepsfase, achter verdedigend Europees kampioen Tsjecho-Slowakije en de nieuwe Europese kampioen West-Duitsland.

In 1981 was het mini-WK in Uruguay het laatste wapenfeit voor Zwartkruis als bondscoach. Kees Rijvers was zijn opvolger.

KNVB rouwt

De voetbalbond KNVB heeft met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Jan Zwartkruis. “Behalve als een bevlogen en kundig coach zal hij in onze herinneringen voortleven als een zeer warme persoonlijkheid, met oprechte belangstelling voor allen die hem omringden.”

De KNVB en nationale teams staan bij de eerstvolgende interlands stil bij het overlijden van de oud-bondscoach.

Reactie plaatsen