Oud-International Jurrie Koolhof (59) Overleden
28 januari 2019 
in Nieuws

Oud-International Jurrie Koolhof (59) Overleden

ZEIST – Oud-international Jurrie Koolhof is op 59-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de KNVB bekend gemaakt. De aanvaller maakte tijdens zijn carrière vooral begin jaren tachtig furore bij PSV en kwam in die periode vijf keer uit voor Oranje.

Koolhof begon zijn carrière bij SC Veendam, waarvoor hij in 1978 zijn debuut maakte in de eerste divisie. Na twee seizoenen stapte de aanvaller over naar Vitesse, waar hij in zijn tweede seizoen negentien keer scoorde in dertien wedstrijden. Dat wekte de interesse van PSV, dat hem in 1982 wist binnen te halen.

Uitnodiging voor Oranje

Ook in Eindhoven wist Koolhof het net gemakkelijk te vinden. In totaal schoot hij 69 keer raak in 106 wedstrijden in het shirt van PSV. Het leverde hem een uitnodiging op voor het Nederlands elftal, waarvoor hij op 14 april 1982 zijn debuut maakte.

Na vier invalbeurten tegen Griekenland, IJsland, Frankrijk en Malta, stond de PSV’er op 16 februari 1983 voor het eerst in de basis van Oranje in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Spanje.

Bij die ene keer zou het blijven, mede door een zeer zware knieblessure die hij begin 1984 opliep. Hoewel hij na twee jaar revalideren wel terugkeerde op de Nederlandse velden, wist hij zijn oude niveau nooit meer te halen.

Hoofdtrainer

Na zijn actieve carrière werd Koolhof trainer bij De Graafschap, dat hij in 2002 wist te behouden voor degradatie. Daarna was hij hoofdtrainer van achtereenvolgens AGOVV, FC Dordrecht, MVV en Cambuur Leeuwarden. De laatste jaren was Koolhof actief als scout bij FC Groningen.

Reactie plaatsen