‘Quit Smoking With Barça' Wint Prestigieuze Prijs Europese Longstichting
09 september 2013 
in Nieuws

‘Quit Smoking With Barça' Wint Prestigieuze Prijs Europese Longstichting

BARCELONA – De European Lung Foundation (ELF) en de European Respiratory Society (ERS) hebben maandag 9 september 2013 op het jaarlijks congres van de European Respiratory Society bekendgemaakt dat het programma ‘Quit Smoking with Barça’ van de Europese Commissie en FC Barcelona (www.quitsmokingwithbarca.eu) de ELF-prijs van 2013 op het jaarlijkse congres van de ERS heeft gewonnen.

Het is voor het eerst dat een grote overheidsinstelling en een toonaangevende sportclub samen een dergelijk initiatief van de grond tillen. Het heeft ertoe geleid dat al meer dan 70 000 mensen uit heel Europa zich hebben aangemeld om ex-roker te worden. De campagne is al uitgebreid geprezen door wetenschappers en medici uit heel Europa, omdat ze de aandacht vestigt op de voordelen van een leven zonder roken.

Verbeteren longgezondheid

De ELF-prijs wordt uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het jaarlijkse ERS-congres (7-11 september 2013), een evenement waar ongeveer 20 000 professionals uit de gezondheidszorg bij elkaar komen om te spreken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van longgeneeskunde. ‘Quit Smoking With Barça’ wordt vooral geroemd vanwege zijn bijdrage aan het verbeteren van de longgezondheid in Europa.

Unaniem besluit

Volgens de voorzitter van de ELF, Monica Fletcher, was het een unaniem besluit om de campagne te belonen met de prijs: “We zijn vooral onder de indruk van de unieke manier waarop de campagne mensen bereikt die het bij eerdere pogingen niet is gelukt om te stoppen met roken of die het zelfs nog niet geprobeerd hebben. De campagne heeft deze mensen geholpen om voor altijd te stoppen. Dat betekent veel voor ons gezamenlijke doel waarin we benadrukken hoe belangrijk gezonde longen zijn.”

Een belangrijke katalysator voor de samenwerking tussen de Europese Commissie en Barça is dat ze beide de gezondheid van mensen willen beschermen. Dat zegt Paola Testori Coggi, directeur-generaal Gezondheid en Consumenten van de Europese Commissie: “Het is ons een eer om hier naast FC Barcelona te staan en deze prijs voor de campagne ‘Quit Smoking With Barça’ in ontvangst te nemen. Ik ben blij dat de mensen die in de gezondheidszorg werken hun erkenning tonen voor de positieve effecten die we met deze samenwerking bereiken. 70 000 Europeanen hebben zich aangemeld bij ‘Quit Smoking With Barça’ en bijna 400 000 mensen proberen te stoppen met het stopprogramma iCoach, dat deel uitmaakt van de campagne ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’.  We hopen dat we nog meer mensen kunnen inspireren zodat ze de vruchten mogen plukken van een rookvrij leven.”

‘Meer dan een club’

Dr. Jordi Monés staat aan het hoofd van de medische afdeling van FC Barcelona en is de drijvende kracht achter de betrokkenheid van de club bij de campagne. Hij zegt: “We zijn bijzonder blij dat we met de Europese Commissie hebben kunnen samenwerken aan dit belangrijke onderdeel van de volksgezondheid. We zijn er trots op dat we juist hier in onze eigen stad Barcelona naast de Europese Commissie staan om deze ELF-prijs in ontvangst te nemen. Het laat zien dat onze boodschap gelukkig wordt gehoord en dat onze gezamenlijke inspanningen een positief verschil maken. Bij Barça staan we vierkant achter ons motto ‘meer dan een club’ en we stimuleren waardevolle zaken zoals respect, gezondheid en sociale betrokkenheid. Het programma ‘Quit Smoking With Barça’ geeft ons de mogelijkheid dat motto waar te maken.”

700.000 doden

Tabak is in de Europese Unie (EU) de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen die voorkomen kunnen worden. Roken is ieder jaar verantwoordelijk voor bijna 700 000 sterfgevallen. Eén op de vier (26 %) van alle sterfgevallen in de EU als gevolg van kanker wordt veroorzaakt door roken. En van de sterfgevallen als gevolg van longkanker is in de EU roken in 85 % de oorzaak.

‘Quit Smoking With Barça’ werd in december 2012 gelanceerd om voort te bouwen op het succes van de campagne van de Europese Commissie ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’ (www.exsmokers.eu). Dit ongekende partnerschap verzekerde zich van de steun van miljoenen Barça-fans en ging aan de slag om zoveel mogelijk van de 140 miljoen Europese rokers te helpen om voor altijd van hun verslaving af te komen.

Reactie plaatsen