Reactie KNVB Op Brief FNV Over Mensenrechten Voorbereiding WK 2022 In Qatar
25 mei 2014 
in Nieuws

Reactie KNVB Op Brief FNV Over Mensenrechten Voorbereiding WK 2022 In Qatar

ZEIST – De KNVB heeft zaterdag 15 maart 2014 kennis genomen van de brief van de FNV gericht aan de voetbalbond met betrekking tot de mensenrechten in Qatar. De KNVB volgt de voorbereidingen op het WK 2022 in Qatar op de voet en is net als de FNV verontrust over de mensenrechten van arbeiders die in Qatar werken aan de infrastructuur voor dit toernooi.

De voetbalbond is van mening dat mensenrechten in elk land gerespecteerd en gewaarborgd moeten zijn en vindt het weerzinwekkend als mensen waar ook ter wereld overlijden als gevolg van slechte werkomstandigheden.

Opheldering

De FIFA is samen met het organiserende land verantwoordelijk voor de organisatie van het WK 2022. De wereldvoetbalbond heeft Qatar in een eerder stadium om opheldering gevraagd. Als gevolg daarvan heeft Qatar onlangs samen met de Internationale Arbeidsorganisatie actie ondernomen door een handvest voor deze werknemers op te stellen. In het handvest is onder andere aandacht voor veiligheid en gezondheid.

De KNVB wacht op terugkoppeling van de FIFA over de uitwerking hiervan. FNV liet de KNVB in de brief van zaterdag 15 maart 2014 weten dat tijdens een bezoek van ITUC bleek dat de omstandigheden waren verslechterd. De KNVB hoopt dat FNV deze informatie met de voetbalwereld deelt, zodat dit besproken kan worden bij de betreffende bijeenkomsten over het WK 2022.

Mensenrechten onderdeel toewijzing toernooien

FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaf in de week voorafgaand aan de brief aan mensenrechten bij toekomstige toewijzingen van toernooien te willen laten meewegen. De KNVB is hier een groot voorstander van, maar wil een stap verder gaan. De KNVB zal het onderwerp actief bij de andere nationale bonden in Europa aankaarten om zich gezamenlijk bij FIFA hard te maken voor het waarborgen van mensenrechten door het thema expliciet onderdeel te laten uitmaken van toekomstige BID-procedures van eindtoernooien.

Daarnaast roept de KNVB de FNV op om hun invloed in de bouwwereld aan te wenden om deze misstanden tegen te gaan, aangezien het uiteindelijk bouwbedrijven zijn die deze arbeiders inzetten.

Gesprek met FNV

De KNVB had de krachten graag gebundeld en het op prijs gesteld als de brief van de FNV die aan de bond gericht was, ook alleen bij de KNVB bezorgd zou zijn. De voetbalbond zal de FNV op korte termijn uitnodigen voor een gesprek om de mensenrechten in Qatar en de publiekgerichte werkwijze van de FNV te bespreken.

Reactie plaatsen