Reactie KNVB Op CIV Jaaroverzicht 2012-2013
03 november 2013 
in Nieuws

Reactie KNVB Op CIV Jaaroverzicht 2012-2013

ZEIST – De KNVB heeft kennis genomen van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) jaaroverzicht met betrekking tot seizoen 2012/’13. De bond voelt zich door de resultaten gesteund in het streven naar normalisatie binnen het betaald voetbal, stelt de bond op haar website op woensdag 23 oktober 2013.

Het aantal geregistreerde incidenten is met 10% gedaald ten opzichte van het voorgaande seizoen, zo stelt het CIV. In seizoen 2012/’13 zijn 662 incidenten geregistreerd door de politie, waarvan het merendeel overtredingen van de openbare orde betreft.

Ook is de geregistreerde politie-inzet in de Eredivisie en Jupiler League met respectievelijk 9,3% en 9,4% afgenomen. Dit terwijl het stadionbezoek onverminderd hoog was; een ruime 7 miljoen supporters bezocht wedstrijden in de Nederlandse competities. De politie-inzet in de stadions is al jaren nihil; clubs dragen op goede wijze zorg voor de orde in eigen huis.

Kinderen

Recente fanonderzoeken van de bond wijzen bovendien uit dat de veiligheidsbeleving onder supporters is gestegen. In het seizoen 2012/’13 voelde 98% van de respondenten zich altijd veilig in de stadions van de Eredivisie en Jupiler League. Ook nemen supporters steeds vaker hun kinderen mee naar het voetbal; 75% van de fans heeft vorig seizoen met hun kinderen een wedstrijd in het profvoetbal bijgewoond.

Clubs hebben de afgelopen jaren hun verantwoordelijkheid genomen. Zo is er fors geïnvesteerd in een professionele stewardorganisatie, beveiligers en verkeersregelaars, moderne stadions met cameratoezicht, elektronische toegangscontrole en geavanceerde kaartverkoopsystemen. Personen die zich misdragen, worden door de clubs en de KNVB aangepakt met een stadionverbod. Daarnaast hebben de betaaldvoetbalorganisaties actief ingezet op preventief beleid.

Plezier centraal

Dankzij deze gezamenlijke aanpak is de voetbalveiligheid de laatste jaren sterk verbeterd en kon daarmee de politie-inzet teruggebracht worden. De KNVB blijft zich de komende jaren onverminderd inzetten voor een verdere normalisatie van de veiligheidsorganisatie rondom het voetbal. Plezier in het voetbal moet centraal staan, supporters moeten normaal het stadion kunnen bezoeken en het voetbal moet toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk publiek.

Een gastvrij onthaal voor uitsupporters en het terugdringen van het aantal combiregelingen blijft een punt van aandacht voor clubs, gemeenten en de KNVB om het voetbal zo leuk en laagdrempelig mogelijk te maken voor iedereen.

Reactie plaatsen