Seizoen 2014-2015 Start Begin Augustus
25 januari 2014 
in Nieuws

Seizoen 2014-2015 Start Begin Augustus

ZEIST – Het voetbalseizoen 2014/’15 trapt zondag 3 augustus af met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De eerste competitieronde van het nieuwe seizoen volgt een week later in het weekeinde van 8, 9 en 10 augustus. Dat staat in de speeldagenkalender seizoen 2014/’15, die de KNVB donderdag 19 december 2013 bekend maakte.

De speeldagenkalender is tot stand gekomen in overleg met het Technisch Platform met daarin onder andere clubs en trainers en de Commissie Competitie en Openbare Orde, waarin gemeenten en politie vertegenwoordigd zijn.

Uitdaging

“Het is ieder jaar weer een mooie uitdaging om te komen tot een zo optimaal mogelijke speeldagenkalender voor de clubs en voetballiefhebbers”, aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB.

“Het is een volle kalender, maar met voldoende rust tussen de wedstrijden zodat clubs elke wedstrijd optimaal kunnen presteren. De speeldata staan nu vast en we kunnen gaan puzzelen om te komen tot een definitief competitieprogramma. Hoewel we achter de schermen al bezig zijn met volgend seizoen, genieten we natuurlijk ook nog volop van het huidige seizoen.”

Speelronden en nieuwe speeltijden

Doordat er in de zomer van 2015 geen EK of WK voor A-teams is, begint de competitie het volgende seizoen een weekend later dan seizoen 2013/’14. De KNVB houdt wel rekening met een mogelijke kwalificatie van Jong Oranje voor het EK 021 in Tsjechië van 17 t/m 30 juni 2015, door de competities uiterlijk twee weken voorafgaand daaraan te laten aflopen. Dat betekent dat de eerste speelronde in de Eredivisie en Jupiler League start op vrijdag 8 augustus 2014 en de laatste wedstrijd in de play-offs zondag 31 mei 2015 is. De eerste ronde van de KNVB beker is 23, 24 en 25 september 2014 en de finale is zondag 3 mei 2015 in Stadion Feijenoord.

Na aftrek van de weekeinden in de winterstop, die loopt van 22 december 2014 t/m 15 januari 2015, en na aftrek van de weekeinden van de play-offs, zijn er 33 weekeinden beschikbaar voor de 34 speelronden in de Eredivisie en de 38 speelronden in de Jupiler League. Daardoor kent de Eredivisie één midweekse speelronde op 28, 29 en 30 april. Voor de Jupiler League betekent dit dat er vijf dubbele speelweekeinden zijn waarbij de clubs zowel vrijdag als maandag een wedstrijd spelen. De betreffende maandagen zijn 25 augustus, 1 december, 9 februari, 16 maart en 6 april.

In het nieuwe seizoen vinden er twee kleine veranderingen van de speeltijden plaats. Op de zaterdagen wordt er in plaats van op 18.45 uur om 18.30 uur afgetrapt en op de zondagen in plaats van 16.30 uur om 16.45 uur. Dit op verzoek van zendgemachtigde FOX Sports en in overleg met de clubs, om op deze wijze wedstrijden op hetzelfde kanaal beter op elkaar te kunnen laten aansluiten.

Geen Jupiler League tijdens interlands

Vanaf volgend seizoen wordt de ‘Week of Football geïntroduceerd, waarbij interlandwedstrijden verspreid over de hele week gespeeld worden. Anders dan in het huidige seizoen, programmeert de KNVB in het volgende seizoen geen wedstrijden meer in de Jupiler League tijdens deze interlandperioden.

“Doordat de beloftenteams en Achilles’29 in het kader van de pilot toetraden tot de Jupiler League, kregen we vorig jaar vier extra speelronden”, zegt De Jong. “In overleg met de clubs kozen we er toen voor wedstrijden in te plannen tijdens interlandperioden. Daar stappen we vanaf. In de evaluatie van het afgelopen half jaar zagen we dat spelen tijdens interlandperioden vanuit sportief oogpunt onwenselijk kan zijn. Daar hebben we van geleerd en passen we dus aan, want als voetbalbond staat het sportieve belang bij ons altijd voorop. Dit betekent dat gedurende de Week of Football er geen wedstrijden in het betaald voetbal gepland staan.”

Nieuwe opzet Europese tickets

Door veranderde regels van de UEFA is er volgend jaar in de Eredivisie één Europees ticket minder te veroveren. Daardoor gaan de nummer vier t/m zeven meedoen aan de play-offs om Europees voetbal in plaats van de nummer vijf t/m acht. Daarnaast gaat de winnaar van de KNVB beker rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League, terwijl de verliezend bekerfinalist zich- op basis van deze prestatie- vanaf volgend seizoen zich niet meer kwalificeert voor de Europa League.

De Jong: “De veranderingen bij de UEFA pakken voor ons enerzijds natuurlijk ongunstig uit, omdat we in seizoen 2015/’16 één Nederlandse club minder in Europa hebben. Anderzijds juicht de KNVB directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League bij winst van de KNVB beker toe. De sportieve prestatie wordt daardoor maximaal beloond en het belang van de nationale beker wordt nog groter.”

Nu de speeldagenkalender bekend is, gaat de KNVB samen met de betrokken partijen aan de slag om te komen tot een concept competitieprogramma. De voetbalbond presenteert het concept competitieprogramma op woensdagmiddag 4 juni 2014 aan de betaaldvoetbalorganisaties.

Reactie plaatsen