Siem De Jong Uitgeroepen Tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2013
04 september 2013 
in Nieuws

Siem De Jong Uitgeroepen Tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2013

ZEIST – Siem de Jong (Ajax) is uitgeroepen tot Maatschappelijk speler Eredivisie van het jaar 2013. Maandag 2 september ontving hij uit handen van zijn voorganger Tim Gilissen een cheque ter waarde van 50.000 euro.

Dit bedrag wordt volledig besteed aan een maatschappelijk project naar keuze van Siem de Jong en de maatschappelijke projecten van zijn club Ajax. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Maatschappelijk Partner Eredivisie. De VriendenLoterij en Eredivisie willen met deze prijs het maatschappelijke belang van voetbal onderstrepen.

Voorbeeldfunctie

De jury roemt De Jong om de wijze waarop hij invulling geeft aan zijn voorbeeldfunctie richting de jeugd én zijn teamgenoten. Hij is bewust bezig met zijn voorbeeldrol als profvoetballer, zowel binnen als buiten het veld. Siem zet zich actief en met veel enthousiasme in voor verschillende maatschappelijke projecten van Ajax zoals Scoren voor Gezondheid, Ajax Streetwise en VUmc Kinderstad.

Deze projecten worden georganiseerd vanuit de Ajax Foundation, welke is opgericht in 2010 met als doel de maatschappelijke betrokkenheid van Ajax structurele invulling te geven. Mede door zijn enthousiasme, betrokkenheid en het bewust zijn van zijn voorbeeldrol is Siem de Jong gekozen tot Maatschappelijk speler Eredivisie van het jaar 2013.

Maatschappelijk speler Eredivisie

Alle Eredivisieclubs is gevraagd één speler voor te dragen uit de eigen selectie die voldoet aan vooraf opgestelde, specifieke criteria waarna de betrokken partijen zijn gekomen tot een voorselectie. Naast Siem de Jong behoorden ook Rochdi Achenteh (PEC Zwolle) en Willem Janssen (FC Twente) tot de genomineerden. Deze top 3 werd beoordeeld door een jury bestaande uit: Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie Media & Marketing), Tim Gilissen (winnaar 2012), Giovanni van Bronckhorst (winnaar 2011), Jaap de Groot (Chef sport De Telegraaf) en Imme Rog (Managing Director VriendenLoterij).

De Jong vereerd

Siem de Jong: ,,Het is een eer dat ik deze prijs krijg. Bij Ajax doen we inderdaad veel dingen naast het veld. Ik vind het dus vooral een prestatie van de club en met name de Ajax Foundation, maar ik ben trots dat ik de prijs in ontvangst mag nemen. Ik zorg ervoor dat het geld dat erbij hoort goed besteed wordt.”

Maatschappelijke rol voetbal

De maatschappelijke rol van het voetbal wordt steeds bekender en belangrijker voor zowel clubs als sponsors. Zo blijkt uit de reactie van Imme Rog, Managing director VriendenLoterij: ,,Als maatschappelijk partner van de Eredivisie vinden wij het belangrijk dat voetballers zich inzetten voor een sterkere samenleving. Een profvoetballer kan een voorbeeld zijn voor anderen. We hebben gezien dat het werkt als zij hun persoonlijke ervaring en bekendheid inzetten om bijvoorbeeld kinderen te stimuleren gezonder te leven of leerachterstanden weg te werken. Daarom ondersteunen wij de Maatschappelijk speler van het jaar graag met een financiële bijdrage in de verwachting dat er nog veel mooie maatschappelijke initiatieven volgen.”

‘Voorbeeld voor spelers en fans’

Ook Edu Jansing, directeur Stichting Meer dan Voetbal erkent de toenemende impact van profclubs en profspelers op de samenleving. ,,Ik ken Siem de Jong als iemand die het normaal vindt dat een profvoetballer zijn verantwoordelijkheid neemt. Siem doet dat binnen het veld als aanvoerder maar ook buiten het veld bij tal van projecten. Siem is daarmee een voorbeeld voor jonge spelers bij Ajax en Oranje, maar ook voor de vele jonge voetbalfans.”

Reactie plaatsen