Slot Van De Competitie En Play-offs: Scenario's Verdeling Tickets Champions League En Europa League In Relatie Tot KNVB Bekerfinale
17 april 2013 
in Nieuws

Slot Van De Competitie En Play-offs: Scenario's Verdeling Tickets Champions League En Europa League In Relatie Tot KNVB Bekerfinale

ZEIST – Het slot van de competitie komt in zicht. De tickets die toegang geven tot het spelen van Europees voetbal worden over enkele weken verdeeld. In het seizoen 2013/’14 zijn er voor de Nederlandse clubs twee tickets beschikbaar die recht geven op deelname aan de (voorrondes van de) Champions League (CL) en vier tickets die recht geven op deelname aan de (voorrondes van de) Europa League (EL).

Hieronder worden de te verdelen tickets en speeldata weergegeven.

Nr. 1 – CL groepsfase – start 17/18 september
Nr. 2 – Derde kwalificatieronde CL  – heenwedstrijd 30/31 juli; return 6/7 augustus
CW*  – EL kwalificatieronde play-offs (CW) – heenwedstrijd 22 augustus; return 29 augustus
Nr. 3 – EL kwalificatieronde plays-offs (N3) – heenwedstrijd 22 augustus; return 29 augustus
Nr. 4 – Derde kwalificatieronde EL ticket (N4) – heenwedstrijd 1 augustus; return 8 augustus
Play-offs – Tweede kwalificatieronde EL ticket (N5) – heenwedstrijd 18 juli; return 25 juli

*Cupwinner

Ten opzichte van het vorige seizoen is de opzet van de play-offs veranderd. Dit seizoen is ervoor gekozen de play-offs te fixeren tussen de nummers 5 tot en met 8 van de eindranglijst van de Eredivisie. Op welke wijze de Europese tickets uiteindelijk verdeeld worden, is afhankelijk van zowel de KNVB bekerfinale (9 mei d.d.) als de eindranglijst van de Eredivisie (12 mei d.d.). Ter volledigheid hebben wij hieronder alvast de mogelijke scenario’s voor u op een rij gezet.

Aanvullend zal de bond vanaf aanstaande maandag de schematische overzichten met betrekking tot de play-offs op basis van de huidige stand van de competitie publiceren. Deze overzichten worden tot aan het einde van de competitie na afloop van iedere speelronde aangepast en op de website van de KNVB gepubliceerd.

De KNVB bekerwinnaar kwalificeert zich als nummer 1 of 2 van de competitie voor de Champions League
Als nummer 1 of 2 van de competitie gaat de bekerwinnaar vanzelfsprekend in de Champions League spelen, te weten in de groepsfase (nummer 1) of in de derde kwalificatieronde (nummer 2). De verliezend bekerfinalist, niet zijnde de nummer 3 of 4 van de eindranglijst, mag volgens de richtlijnen van de UEFA worden ingeschreven in de Europa League, maar krijgt het N5 ticket en zal instromen in de tweede kwalificatieronde van de Europa League. De nummer 3 van de eindranglijst krijgt dan het EL ticket voor de bekerwinnaar, zijnde het CW ticket (EL kwalificatieronde play-offs) en het EL ticket N3 (EL kwalificatieronde play-offs) komt toe aan de nummer 4 van de ranglijst. In de play-offs wordt dan gestreden om het N4 ticket (derde kwalificatieronde EL).

Indien de verliezend finalist zich echter als nummer 3 of nummer 4 van de competitie al wist te plaatsen voor de Europa League, wordt er in de play-offs om twee Europese tickets gestreden; het EL ticket N4 en N5. De winnaar van de play-offs zal dan instromen in de derde ronde van het EL kwalificatietoernooi (N4) en de verliezend finalist van de plays-offs in de tweede ronde van het EL kwalificatietoernooi (N5). De nummer 3 van de ranglijst in de competitie krijgt dan het EL ticket voor de bekerwinnaar, zijnde het CW ticket. Het EL ticket N3 komt toe aan de nummer 4 van de eindranglijst.

Indien de verliezend finalist als nummer 5 tot en met 8 van de competitie eindigt, krijgt de club –als verliezend bekerfinalist- het laagste EL ticket N5 maar moet alsnog worden deelgenomen worden aan de play-offs. Door deelname aan de play-offs kan bij winst het op dat moment voor de play-offs beschikbare (en hogere) EL ticket N4 worden verkregen.

De KNVB bekerwinnaar plaatst zich als nummer 3 of 4 van de competitie voor de Europa League
Als de winnaar van de beker zich vervolgens via de competitie voor een ander EL ticket (N3 of N4) plaatst, dan behoudt de club het ‘hogere’ CW ticket. Indien de verliezend bekerfinalist zich als nummer 1 of 2 weet te plaatsen voor de Champions League, wordt er in de play-offs voor tickets N4 en N5 gestreden.

Een KNVB bekerfinale tussen de uiteindelijke nummers 3 en 4 van de Eredivisie betekent dat ze beiden al recht hebben op een EL ticket en in de finale strijden om het hogere CW ticket. Het N3 ticket is dan voor de verliezer van de bekerfinale en in de play-offs wordt dan wederom om twee Europese tickets gestreden, zijnde het EL ticket N4 en EL ticket N5.

De KNVB bekerwinnaar plaatst zich voor de play-offs
Als de KNVB bekerfinale door een deelnemer aan de play-offs wordt gewonnen, dan zal de plaats van deze deelnemer in de play-offs worden ingenomen door de nummer 9 op de ranglijst. Als beide clubs aan de KNVB bekerfinale op nummer 5 tot en met 9 eindigen, dan zal de verliezend finalist uiteindelijk alsnog deelnemen aan de play-offs om een Europees ticket.

Samenvattend:
De verliezend KNVB bekerfinalist – niet zijnde de nummer 3 of 4 van de ranglijst – indien in de finale uitgekomen tegen een Champions League deelnemer zal in de Europa League instromen op de positie van de laagst geklasseerde competitie vertegenwoordiger – in het geval van Nederland is dat de positie N5 -, tenzij hij via de competitie nog recht heeft op deelname aan de play-offs voor een hoger Europa League (N4) ticket.

In de play-offs wordt er om twee EL tickets gestreden als:

– De bekerfinale wordt gespeeld door twee clubs die behoren tot de uiteindelijke nummer 1 tot en met 4 van de eindranglijst;

– Bij bekerwinst van een club die behoort tot de nummer 3 of 4 van de competitie tegen ieder ander team behalve de nummers 1 of 2 van de Eredivisie;

– Bij winst van de bekerfinale door de uiteindelijke nummer 1 of 2 van de Eredivisie tegen een deelnemer behorend tot de nummers 5 tot en met 8 van de Eredivisie.

Nummer 9 neemt uitsluitend deel aan de play-offs indien de KNVB beker door een deelnemer aan de play-offs wordt gewonnen.

Reactie plaatsen