Start Doellijnbewaking Hawkeye In Eredivisie Bij Duel FC Utrecht - Roda JC
UTRECHT – Bij het duel FC Utrecht – Roda JC op zaterdag 28 september aanstaande trapt de KNVB af met doellijnbewaking in de Nederlandse betaald voetbalcompetitie. Voor het eerst in de geschiedenis zal een Nederlandse competitiewedstrijd met behulp van technologische hulpmiddelen geleid worden.
In juni van dit jaar heeft de bond reeds aangekondigd een twee jaar durende pilot onder de noemer Arbitrage 2.0 te starten. Eén van de onderdelen van de pilot – de implementatie van doellijntechnologie – gaat op 28 september dus in Utrecht van start.
Doellijnbewaking bij bekerfinale
De totale begroting voor Arbitrage 2.0 is in mei tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal vastgesteld op 500.000 euro voor twee jaar. Rekening houdende met de aanschaf-, installatie- en transferkosten, betekent dit dat het HawkEye systeem jaarlijks maximaal drie keer verplaatst kan worden. In de algemene vergadering is reeds vastgesteld dat doellijntechnologie in ieder geval bij de KNVB bekerfinale (Stadion Feijenoord) en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (Amsterdam ArenA) wordt ingezet.
De keuze voor Stadion Galgenwaard als derde stadion in het eerste jaar is voor de werkgroep van de KNVB waarin ook de clubs, trainers en arbitrage vertegenwoordigd zijn, een logische. Tijdens het voortraject is in Utrecht door HawkEye een zogeheten stadioncontrole uitgevoerd. Daarnaast adviseert HawkEye om het systeem tijdens de testperiode, naast Stadion Feijenoord en de Amsterdam ArenA, ook in een middelgroot stadion toe te passen.
Tot slot wordt de opnamebus van het HawkEye systeem tijdens de uitwedstrijden van FC Utrecht bij andere competitiewedstrijden ingezet om de mogelijkheden van een videoreferee nader te onderzoeken. Een centrale locatie als standplaats voor het systeem, is in deze context dan ook wenselijk.
10 thuiswedstrijden
In Stadion Galgenwaard zullen vanaf 28 september de eerstvolgende 10 thuiswedstrijden van FC Utrecht ondersteund worden met doellijntechnologie. Tussen 2 maart 2014 en 27 april 2014 zal bij 6 wedstrijden in Stadion Feijenoord (inclusief de KNVB bekerfinale) gebruik worden gemaakt van het HawkEye systeem. Daarna volgt de tweede transfer van Rotterdam naar Amsterdam, zodat de Amsterdam ArenA vanaf 3 mei 2014 het podium vormt voor deze technologische inzet. In het geval het systeem daadwerkelijk tijdens een duel uitsluitsel moet geven, is de bijbehorende animatie voor de kijkers thuis zichtbaar.
‘Grondige voorbereiding’
Gijs de Jong, manager competitiezaken KNVB: “Na een periode van grondige voorbereiding zijn we blij dat we over anderhalve week aftrappen met doellijntechnologie. De KNVB is al jaren groots voorstander van alles wat de arbitrage verder kan doen optimaliseren. De toezegging van FIFA dat we eindelijk aan de gang mochten met deze technologie, hebben we direct omarmd.”
“Stadion Galgenwaard is in vele opzichten een perfect podium om de testfase mee te starten. Omdat het verplaatsen van het systeem hoge kosten met zich meebrengt, kunnen we van slechts drie stadions per seizoen gebruik maken. In 2014 zijn Stadion Feijenoord en de Amsterdam ArenA achtereenvolgend aan de beurt. Daarna gaan we kijken hoe het vervolgtraject eruit gaat zien.”
Arbitrage 2.0
Sinds FIFA in juli 2012 heeft besloten dat de invoering van doellijnbewaking is toegestaan, is de KNVB direct met de beschikbare partijen in gesprek gegaan. De KNVB kiest voor HawkEye vanwege de nauwkeurigheid van het systeem, het gebruik van camera’s, de steun en innovatiecapaciteit van het Sony-concern en de bewezen toepassing in diverse andere sporten (tennis, hockey, cricket en rugby).
Tot slot werkt HawkEye ook samen met de Engelse Premier League. Dit biedt de KNVB de mogelijkheid om te leren van situaties zoals in Engeland reeds zijn voorgevallen.
Inzet 5e en 6e official
Naast doellijntechnologie is ook de inzet van 5e en 6e officials onderdeel van Arbitrage 2.0. De aanwezigheid van extra assistenten op de achterlijn, geeft de arbitrage de mogelijkheid met meer ogen de wedstrijd te leiden. De KNVB verwacht dat dit met name in het strafschopgebied zal leiden tot een toename van het aantal juiste beslissingen. Deze extra assistenten zijn bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal op 27 juli jongstleden voor het eerst in de nationale competities ingezet. Tijdens de halve finales en finale van de KNVB Beker alsmede de play-offs zullen de extra officials weer ingezet worden.
Videoreferee
Voor de lange termijn gelooft de KNVB sterk in de mogelijkheden van een videoreferee. Het systeem functioneert op basis van waarnemingen uit de verschillende invalshoeken van de aanwezige camera’s, de interpretatie van deze beelden en de beslissingen, genomen door de scheidsrechter en/of zijn assistenten.
De daadwerkelijke implementatie van dit systeem is zoals bekend op dit moment nog niet mogelijk. Enerzijds moet de technologie verder worden ontwikkeld, anderzijds is goedkeuring vanuit FIFA/IFAB essentieel. Tijdens de pilotfase worden de mogelijkheden van een videoreferee door de KNVB onderzocht.