Verkiezing Gouden Stier Krijgt Nieuwe Dimensie Met Toetreding Beloftenteams En Achilles'29
24 augustus 2013 
in Nieuws

Verkiezing Gouden Stier Krijgt Nieuwe Dimensie Met Toetreding Beloftenteams En Achilles'29

ZEIST – Door de toetreding van de beloftenteams van Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV en zondagamateurkampioen Achilles’29 krijgt de Jupiler League Gouden Stier Verkiezing komend seizoen een extra dimensie. Alle spelers en coaches van de twintig deelnemende clubs doen mee aan de strijd om de Gouden Stier voor beste speler, talent, trainer en topscorer van de Jupiler League.

“De Gouden Stier Uitreiking is een stimulans voor de beste spelers, trainers en talenten uit de Jupiler League”, aldus Jelle Beuker, operationeel directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). “Vanuit de Jupiler League zijn inmiddels al verrassend veel spelers doorgestroomd naar de top van de Eredivisie, het Nederlands elftal en buitenlandse topclubs, zoals recentelijk Strootman, Mertens en Chadli. Door toetreding van de beloftenteams en Achilles’29 krijgt de Jupiler League nog meer het predikaat van kweekvijver van het betaald voetbal.”

Geschiedenis Gouden Stier

De Gouden Stier Verkiezing is zes jaar geleden bedacht door hoofdsponsor Jupiler, dat een stier als merksymbool heeft. Na afloop van de vier perioden met elk negen wedstrijdrondes wordt een Bronzen Stier uitgereikt aan de beste speler, talent, trainer en topscorer, én aan de periodekampioen

Aan het eind van het seizoen vindt een officiële Gouden Stier Uitreiking plaats, waarbij de jaarwinnaars bekend worden gemaakt onder toeziend oog van coryfeeën uit de Nederlandse voetbalwereld.

Jurering Gouden Stier

In de categorieën beste talent en beste trainer vormen de trainers en aanvoerders van de twintig Jupiler League clubs de jury. In de categorie beste speler brengen zowel de trainers en aanvoerders als het Nederlandse publiek hun stem uit. Bij de teams gaat de Bronzen Stier uit naar de periodetitelwinnaar en de Gouden Stier is voor de clubs die via de Jupiler Play-Offs naar de Eredivisie promoveren.

De beloftenteams en Achilles’29 mogen de komende twee jaar in het kader van een pilotproject niet promoveren en kunnen dus geen Gouden en Bronzen Stier winnen.

Winnaars afgelopen seizoen

In het afgelopen seizoen ontving FC Volendam-spits Jack Tuyp de Gouden Stier voor beste speler uit handen van bondscoach Louis van Gaal. Ook won hij de topscorersprijs. Quincy Promes van Go Ahead Eagles werd talent van het jaar en FC Volendam-trainer Hans de Koning werd bekroond met de titel beste coach van het jaar.

Als winnaar van de Jupiler Play-Offs bemachtigde Go Ahead Eagles de Gouden Stier voor promotie naar de Eredivisie.

Reactie plaatsen