Beelden 'Elftal Van De Eeuw' Tijdelijk Naar Expositie ‘1-1, Elf Idolen En Jan Mulder’ In TwentseWelle Enschede
15 november 2012 
in Nieuws

Beelden 'Elftal Van De Eeuw' Tijdelijk Naar Expositie ‘1-1, Elf Idolen En Jan Mulder’ In TwentseWelle Enschede

ZEIST – De bronzen beelden van het ‘Elftal van de Eeuw’ en coach Rinus Michels zijn donderdag 15 november 2012 uit de tuin van het KNVB-complex in Zeist verwijderd. De beelden gaan tijdelijk naar Enschede om daar onderdeel uit te maken van de tentoonstelling ‘1-1, elf idolen en Jan Mulder’.

Vanaf 23 november zijn de beelden te zien tijdens de expo in de Enschedese TwentseWelle. De beelden van kunstenares Corrie Ammerlaan krijgen hier een prominente plaats. In deze tentoonstelling geven kunst, cultuur, historie en andere aspecten van sport een inspirerend beeld over voetbal als populair fenomeen.

Centraal in het verhaal van de expositie in de TwentseWelle staan elf interviews van ex-profvoetballers en auteur Jan Mulder met elf bekende Nederlanders over zijn of haar favoriete voetbalidool. Zo koos zangeres Karin Bloemen Frank Rijkaard en ziet presentator Matthijs van Nieuwkerk in David Beckham zijn jeugdheld.

Flink karwei

De voetbalbeelden zijn donderdag uitgegraven, opgetakeld en vervolgens op een vrachtauto geladen. Een flink karwei, want de beelden met betonnen fundament zijn niet alleen zwaar, maar vanwege de constructie ook lastig te vervoeren.

De planning is dat de twaalf beelden in april 2013 weer terug zijn in Zeist.

Oranje van de Eeuw

Het Oranje-elftal van de Eeuw was een initiatief van De Telegraaf. Johan Cruijff stelde dit team samen. Hij kwam tot de volgende namen en opstelling: Edwin van der Sar (doel); Ruud Krol (linksback), Frank Rijkaard (centrale verdediger), Ruud Gullit (rechtsback); Wim van Hanegem (linkshalf), Abe Lenstra (linksbinnen), Faas Wilkes (rechtsbinnen), Johan Neeskens (rechtshalf); Piet Keizer (linksbuiten), Johan Cruijff (middenvoor) en Marco van Basten (rechtsbuiten). Als Bondscoach van de Eeuw koos Cruijff voor Rinus Michels.

Reactie plaatsen