Vrouwen ADO Den Haag Winnen KNVB Beker Na Zege Op Landskampioen FC Twente
03 juni 2013 
in Nieuws

Vrouwen ADO Den Haag Winnen KNVB Beker Na Zege Op Landskampioen FC Twente

ADO Den Haag heeft vrijdagavond 31 mei 2013 na een zinderende finale voor het tweede jaar op rij de KNVB Beker gepakt. De ploeg van trainster Sarina Wiegman moest tot het gaatje gaan, maar versloeg landskampioen FC Twente na strafschoppen (5-4). In de reguliere speeltijd hielden beide teams elkaar op 1-1.

“Zo gaaf dit. Echt fantastisch”, aldus ADO-speelster Sheila van den Bulk, die de vijfde en beslissende strafschop voor haar rekening nam. Na vier werkelijk feilloos en strak binnengeschoten penalty’s, schoot de kilometervretende middenvelder haar inzet eveneens onhoudbaar achter FC Twente-goalie Sari van Veenendaal.

Omdat de Haagse keepster Barbara Lorsheijd de eerste strafschop van Anouk Dekker pareerde, kon Van den Bulk na haar benutte penalty feest met de ADO-aanhang vieren. ,,Ik wist dat ik ging scoren. We hebben hier al op zo vaak geoefend en zeiden vooraf tegen elkaar dat we het net als op de training moesten doen. Gewoon rustig blijven.”

Vlaggen en vaandels

Het was het extatische einde van een bekerfinale die toch al in een fraaie ambiance gespeeld werd. Hoewel de supporters van de bezoekers niet in even grote getale waren op komen dagen als bij de strijd om het kampioenschap van de BeNe League een week eerder, zorgden de tweeduizend toeschouwers toch voor een prima stemming op het terrein van Quick Boys. De Haagse supporters hadden, zwaaiend met enkele grote groengele vaandels, een plek onder de duinpan ingenomen, terwijl de Twentse aanhang zich met vele kleine vlaggetjes op de tribune liet zien en vooral horen.

Met het kampioensfeest van een week eerder nog vers in het geheugen hoopten zij op een nieuwe prijs. De Twentenaren speelden in de beginfase ook met de allure van een kampioen. Op Nieuw Zuid, ook de trainingsthuishaven van het Nederlands elftal, zetten de Tukkers ADO Den Haag direct onder druk en kreeg het kansen.

Zinderende slotminuten

De Haagsen, die dit seizoen vrijwel een geheel nieuwe selectie moesten formeren, moesten het hebben van uitvallen en hielden vooral door kleine slordigheden in de achterhoede van FC Twente hoop op een goede afloop. En nadat Lineth Beerensteyn elf minuten voor tijd zo’n fout afstrafte, leken de ADO-vrouwen de beker voor het grijpen te hebben. Marlous Pieëte zorgde enkele minuten later echter voor de gelijkmaker. In de zinderende slotminuten werd niet meer gescoord, waardoor een verlenging noodzakelijk was.

In de extra tijd kon Pieëte namens FC Twente voor de nekslag zorgen, maar de international schoof voor een open doel – en tot opluchting van alles en iedereen wat ADO Den Haag was – centimeters voorlangs. De groengelen konden verder niet meer doen dan met heel veel strijd en vechtlust tegenhouden.

‘Bekerprolongatie niet verwacht’

“Ja, het was echt volhouden, volhouden”, aldus Van den Bulk, die net als een jaar eerder met de beker boven haar hoofd stond. De meeste van haar ploeggenoten zijn echter nieuw en vooral jong en onervaren. “Dat we met dit team dan de beker pakken had natuurlijk niemand verwacht. Super.”

Laatste wedstrijd Sylvia Nooy

Bij de bekerwinnaar heeft centrale middenvelder Sylvia Nooy waarschijnlijk haar laatste wedstrijd gespeeld. Zij stond na afloop met tranen in haar ogen.

“Nadat Sheila die laatste strafschop erin schoot, ging heel mijn carrière door me heen. En ook het besef dat we de beker opnieuw gewonnen hebben. Met deze hele nieuwe groep hem weer pakken. Ik kon niet ophouden met huilen. Maar liever tranen van vreugde dan van verdriet, hè!?”

 

Statistieken:

ADO Den Haag – FC Twente 1-1 (0-0). ADO wint na strafschoppen.

Scoreverloop:
79. Lineth Beerensteyn 1-0,
82. Marlous Pieëte 1-1.

Strafschoppenserie:
Anouk Dekker mist;
Yvette van der Veen 1-0;
Siri Worm: 1-1;
Lucienne Reichardt 2-1;
Tessa Klein Braskamp 2-2;
Marleen Joore 3-2;
Maud Roetgering 3-3;
Kitty Susan 4-3;
Sherida Spitse 4-4;
Sheila van den Bulk 5-4.

Reactie plaatsen