WK 2014: Nederland Loot Spanje, Chili En Australië
11 januari 2014 
in Nieuws

WK 2014: Nederland Loot Spanje, Chili En Australië

RIO DE JANEIRO – Het Nederlands elftal is vrijdagavond 6 december 2013 tijdens de loting voor de groepsfase van het WK 2014 in Brazilië ingedeeld in groep B, samen met regerend wereldkampioen Spanje, Australië en Chili.

Bondscoach Louis van Gaal reageerde direct na de loting vanuit Costa do Sauípe (Bahia): “Het is een moeilijke en sterke poule. We trappen af tegen de wereldkampioen Spanje. De Spanjaarden hebben bovendien een sterke kwalificatiereeks achter de rug, waarin ze maar drie tegendoelpunten hoefden te dulden.”

“Chili vind ik een ijzersterke tegenstander, terwijl we van de drie eerdere ontmoetingen met Australië er niet een hebben weten te winnen. Gelukkig beginnen we het toernooi niet in het heetste gedeelte van Brazilië en ook met de reistijd valt het mee. Dit is onder meer gunstig voor de hersteltijd van de spelers.”

“Het gaat nu echt beginnen”

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen sluit zich qua tegenstanders aan bij de woorden van de bondscoach: “We beginnen in Salvador en daarna spelen we in het zuiden van Brazilië in Porto Alegre en Sao Paulo. Als je de poulefase doorkomt, speel je daarna in het noorden. Dat is klimatologisch gezien natuurlijk veel zwaarder.”

“Voor ons gaat het nu echt beginnen. We weten nu precies waar we komen te spelen en hoe het eventuele vervolgtraject er uit komt te zien.”

“Het WK-projectteam, onder leiding van Gijs de Jong, kan nu aan de slag om alles te regelen, om de supporters goed te informeren en om accommodaties vast te leggen. We maken daarmee de komende dagen een begin en na de FIFA-workshops, die in februari plaatsvinden, gaan we er verder mee.”

“Interessante en leuke loting”

Oranjecaptain Robin van Persie volgde de loting thuis in Manchester op televisie. De all time topscorer spreekt van een ‘interessante en leuke’ loting.

Van Persie: “Bijzonder dat we het WK beginnen tegen de tegenstander waar we vier jaar geleden in de finale tegen geëindigd zijn. Ik vind het mooi dat we bij de eerste gelegenheid meteen de kans krijgen dat goed te maken. Na die wedstrijd weten we ook meteen waar we staan.”

Tegenstanders

“De volgorde van de duels is in mijn ogen goed. Australië is fysiek een ijzersterk land. Van de wedstrijd die we in De Kuip tegen ze speelden, staat me bij dat die erg lastig was (1-1).”

“Chili is in Nederland misschien niet zo bekend maar ik heb delen van hun wedstrijd tegen Engeland op Wembley gezien en daar speelden ze echt goed. Chili won daar met 2-0 en dat lukt niet heel veel ploegen. Zij proberen te voetballen, zelfs de keeper en twee laatste mannen doen daaraan mee.”

“Verder ben ik blij dat we niet naar de Amazone hoeven. In de voorbereiding met Manchester United heb ik meegemaakt hoe het is om van een ‘normaal’ klimaat naar een plaats met zo’n hoge luchtvochtigheid te verhuizen; dat is echt ongelooflijk zwaar. Kortom, ik vind het een mooie groep en kijk er erg naar uit.”

Programma groepswedstrijden

Oranje speelt de eerste groepswedstrijd vrijdag 13 juni tegen Spanje. De herhaling van de WK-finale 2010 wordt gespeeld in Arena Fonte Nova in Salvador (capaciteit 48.747 toeschouwers); kick off 16.00 uur plaatselijke tijd.

Woensdag 18 juni wacht vervolgens Australië in Estadio Beira-Rio in Porto Alegre (capaciteit 48.849 toeschouwers). Deze wedstrijd begint om 13.00 uur (lokale tijd).

De laatste ontmoeting van de eerste ronde, met Chili, staat voor maandag 23 juni geprogrammeerd. Dit treffen vindt plaats in de Arena de Sao Paulo in Sao Paulo (capaciteit 65.807 toeschouwers). Ook dit treffen begint om 13.00 uur lokale tijd.

De nummers één en twee van de poule gaan door naar de laatste zestien.

Basiskamp Oranje

Het Nederlands Elftal heeft zijn basiskamp tijdens het WK 2014 in Rio de Janeiro. De ploeg van Van Gaal werkt zijn trainingen af in Estádio José Bastos Padilha Gávea en verblijft in het Caesar Park Rio de Janeiro Ipanema Hotel, dat behoort tot de Sofitel groep.

Toen het Nederlands elftal in 2011 in Brazilië was voor een oefenduel maakte het team ook gebruik van het complex van CR Flamengo, terwijl het twee kilometer verderop aan het strand van Ipanema gelegen Caesar Park Hotel, destijds als uitvalsbasis diende.

Voorbereidingen

Bondscoach Louis van Gaal start begin mei met de eerste voorbereidingen op de mondiale eindronde. De komende tijd wordt het programma in aanloop naar het WK nader ingevuld. Oranjes eerste activiteit in 2014 is een oefenduel in en met Frankrijk op woensdag 5 maart.

Robben: zware maar mooie loting

Reactie plaatsen