Zaak Richard Nieuwenhuizen: KNVB Blij Dat 'Betrokkenen Verantwoordelijk Worden Gehouden Voor Hun Daden'
23 juni 2013 
in Nieuws

Zaak Richard Nieuwenhuizen: KNVB Blij Dat 'Betrokkenen Verantwoordelijk Worden Gehouden Voor Hun Daden'

ZEIST – De KNVB heeft kennis genomen van het vonnis in de zaak van het overlijden van Richard Nieuwenhuizen. Het stemt de bond tevreden dat de zaak strafrechtelijk is behandeld en dat de betrokkenen verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. Aldus de bond in een reactie op maandag 17 juni 2013.

De tuchtcommissie van de KNVB zal de zaak nog in behandeling nemen. Dat gebeurt nadat de strafzaak en de bijbehorende beroepstermijn zijn afgerond. Het dossier is tot die tijd namelijk uitsluitend beschikbaar voor het Openbaar Ministerie.

Actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’

Zinloos geweld is een maatschappelijk probleem, zegt de KNVB in een reactie. “Dit neemt niet weg dat de bond zijn verantwoordelijkheid neemt.” Na het overlijden van Richard Nieuwenhuizen heeft de KNVB met talloze betrokkenen gesproken om uiteindelijk tot het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ te komen.

Dit actieplan is op 20 maart gepresenteerd. Het plan bevat een breed pakket aan maatregelen. Twee maatregelen zijn destijds direct van kracht gegaan: de hulplijn noodgevallen en het meldpunt wanordelijkheden. Met ingang van komend voetbalseizoen treden ook de overige maatregelen in werking.

“Het succes van deze maatregelen valt of staat met de eigen verantwoordelijkheid van iedere actieve of passieve deelnemer aan onze sport. Samen zijn we verantwoordelijk voor sportiviteit en respect op en rond de velden.”

Reactie plaatsen