14-08-2013 Oefenwedstrijd Portugal - Nederland 1-1 (0-1)

http://www.youtube.com/embed/aYHNKq90kEE
.
http://www.youtube.com/embed/SbA7DxqanEQ
.
http://www.youtube.com/embed/fHmKOUJPilA
.

.

.


FARO - Pas in de slotfase zag Oranje Portugal langszij komen in Faro: 1-1. Lang had het Nederlands elftal het beste van het spel, tot Cristiano Ronaldo dan toch schitterde. De ‘testwedstrijd’ leverde bondscoach Louis van Gaal desondanks aanknopingspunten op richting het WK in Brazilië. Oranje speelde met vertrouwen, een helder speelplan en een sterke teamgeest. 

De minuut stilte ter nagedachtenis aan Prins Friso leidde een avond in voor de liefhebber. Het werd een boeiend voetbalgevecht in Estádio Algarve, waar Van Gaal Oranje aanvallend had geposteerd. Zijn team bespeelde de ruimtes op een slimme manier, met twee aanvallende middenvelders, dicht op de voorste linie, waarin alleen Jeremain Lens soms enigszins detoneerde, ondanks zijn assist.

Ruimte in de rug

Portugal had er moeite mee, hoe Oranje met veel ruimte in de rug vooruit voetbalde, maar kwam gedurende de eerste helft toch een paar keer gevaarlijk door. Nederland toonde geen ontzag voor de gastheer, en werd enkele keren dreigend. Dit leidde tot een doelpunt in de zeventiende minuut.

De opgekomen Paul Verhaegh speelde hard in op Robin van Persie, die op de zestienmeterlijn met een subtiele voetbeweging Arjen Robben probeerde te bereiken. De afgeketste bal werd door Lens goed verwerkt. De aanvaller van Dinamo Kiev speelde Kevin Strootman hard aan. De kersverse speler van AS Roma haalde nog harder uit, in de korte hoek. Keeper Beto was kansloos: 0-1.

Nieuwelingen

Het is een voetbalcliché, maar Nederland stónd goed. Bovendien speelde het team vol vertrouwen. Ook nieuweling Paul Verhaegh, toch voor de leeuwen geworpen in zijn debuutwedstrijd tegen Cristiano Ronaldo. Na een prima helft werd hij vervangen door Ricardo van Rhijn.

Maar ook Georginio Wijnaldum, opgeleefd bij PSV, in pas zijn tweede interland, speelde  verdienstelijk. Het centrale duo, De Vrij en Martins Indi, in Nederland onder vuur, speelde met vertrouwen.

Hachelijke situaties

De technisch sterke Portugezen zorgden voor een paar hachelijke situaties voor het doel van Michel Vorm, die een goede indruk maakte. Na bijna een halfuur kreeg Rúben Micael een vrije schietkans, maar hij raakte slechts de buitenkant van de paal.

Na rust werd direct veel gewisseld, wat het tempo uit het duel haalde. Van Persie mocht gaan douchen en Huntelaar kreeg een ruim half uur de tijd zich te tonen. Een minuut na zijn entree miste hij een aardige kans op de 0-2. In de 68ste minuut mocht hij aanleggen van zeventien meter, na een overtreden op de sterk spelende Robben. Hij schoot in de muur.

Michel Vorm

Ook Portugal kreeg enkele kansen in de tweede helft. Hier en daar met kunst en vliegwerk, maar vooral dankzij een sterke Michel Vorm wist Nederland de nul te houden. Vooral zijn redding in de 65ste minuut op een schot van Ronaldo was uitmuntend. Maar ook vlak na de thee redde hij knap in de korte hoek. Een zeer solide avond van de goalie.

Oranje bleef als team sterk functioneren, ook na de wissels. De vijfhonderd Oranje-supporters overstemden zelfs af en toe de Portugese fans, tot ergernis van het thuispubliek. Tot in de 87ste minuut uiteindelijk toch weer Cristiano Ronaldo, de beul van Oranje op het EK 2012, het Portugese publiek bevrijdde van een nare avond. Uit een makkelijk weggeven corner door Van Ginkel, knalde hij de bal van dichtbij zonder genade achter de kansloze Vorm: 1-1.

 

Statistieken

Portugal - Nederland 1-1 (0-1)

Datum: Woensdag 14 augustus 2013

Scoreverloop:
17. Strootman 0-1
87. Ronaldo 1-1

Stadion: Estádio Algarve, Faro
Toeschouwers: 29.021
Scheidsrechter: Paolo Mazzoleni (Italië)
Gele kaart: Veloso (Portugal), Martins Indi (Nederland)
Rode kaart: -

Portugal: Beto, João Pereira, Pepe, Neto (82. Bruno Alves), Fábio Coentrão (90. Sílvio), Rúben Micael (46. Paulo Machado), Miguel Veloso, Rúben Amorim (74. André Martins), Danny (64. Pizzi), Hélder Postiga (64. Nélson Oliveira), Cristiano Ronaldo.

Nederland: Vorm, Verhaegh (47. Van Rhijn), De Vrij, Martins Indi, Blind, Wijnaldum, Van der Vaart (46. Van Ginkel), Strootman, Lens (82. Schaken), Van Persie (58. Huntelaar), Robben.
Reactie plaatsen