College Tour: Guus Hiddink (Uitzending: 1 Maart 2013)

Met weemoed denkt een groot deel van de Nederlanders terug aan hét Oranje van 1998. Bondscoach Guus Hiddink bereikt de halve finale van het wereldkampioenschap na een legendarisch duel tegen grootmacht Argentinië. De inmiddels 66-jarige oefenmeester heeft een imposante lijst clubs en landen die onder zijn bewind bijzondere prestaties hebben neergezet.

Bekijk hier de uitzending terug!

Als twaalfjarig jongetje zet Hiddink zijn eerste stappen op het voetbalveld bij SC Varsseveld. Enkele jaren later speelt Hiddink in het eerste team van de voetbalclub uit de Achterhoek. Na een korte kennismaking met de trainerswereld rondt Hiddink zijn CIOS opleiding af en behaalt hij zijn trainersdiploma.

Speler
De dan twintigjarige Hiddink gaat aan de slag bij de Graafschap als jeugdtrainer. Verrassend snel maakt hij de overstap naar het eerste elftal, dit keer als speler. De technisch vaardige linkspoot draagt met 22 doelpunten veel bij aan de promotie naar de Eerste divisie. Via onder andere PSV, The Washington Diplomats en N.E.C. belandt Hiddink in 1981 weer bij zijn jeugdliefde Graafschap.

Coach
In 1983 hangt Hiddink zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij vervolgt zijn carrière als voetbaltrainer en begint aan een bijzondere reeks die hem een volle prijzenkast oplevert. Hiddink wordt de succesvolste Nederlandse trainer. Met PSV behaalt hij in twee verschillende periodes maar liefst zes keer het landskampioenschap, vier keer de KNVB-beker en één keer de Europacup I.

Internationaal
Wereldwijd maakt Hiddink naam als trainer bij onder andere Real Madrid en de nationale elftallen van Zuid-Korea, Rusland en uiteraard Nederland. In 2005 en 2006 wordt Hiddink voor zijn werk geëerd met de Rinus Michels Award, een prijs voor de beste trainer werkzaam op de Nederlandse velden.

Zuid-Korea
Hiddink heeft ongetwijfeld warme herinneringen aan zijn tijd als bondscoach van zowel Zuid-Korea als Rusland. In 2002 wordt hij met Zuid-Korea vierde op het Wereldkampioenschap, een unieke prestatie. Nog nooit kwam de voetbaldwerg Zuid-Korea verder dan de eerste ronde, maar onder Hiddinks bewind zet het team een bijzondere prestatie neer, waardoor het land totaal op zijn kop staat.

Het land is zó in de ban van Hiddink dat talloze kinderen vernoemd worden naar de coach en dat geboortedorp Varsseveld een waar bedevaartsoord wordt voor Zuid-Koreaanse toeristen. Ook komt er een standbeeld van de voetbaltrainer.

Rusland
Ook Rusland weet Hiddink tot grote hoogten te stuwen. Op het Europees Kampioenschap verslaat Hiddink het Nederland van Marco van Basten waarna hij uiteindelijk strandt, wederom als nationale held, in de halve finales. Inmiddels staat Hiddink aan het roer bij het Russische Anzji Machatsjkala, waar hij glans probeert te geven aan de Russische competitie.

Bekijk hier de uitzending terug!
Reactie plaatsen