Het Andere Chelsea (2010)Een beetje miljardair heeft een voetbalclub. De steenrijke Rus Roman Abramovitsj kocht de Britse club Chelsea, de Georgiër Merab Zjordania het Nederlandse Vitesse en de Oekraïense miljardair Rinat Akhmetov pompte een aanzienlijk deel van zijn vermogen in zijn grote hobby Shakhtar Donetsk. Hij bouwde voor zijn club een eigen stadion van 200 miljoen euro. In dit stadion wordt de halve finale van het Europese kampioenschap voetbal 2012 gehouden.Terwijl de club steeds meer succes heeft, stagneren de sociale en politieke ontwikkelingen in deze regio.

De Duitse filmmaker Jakob Preuss laat zien hoe politiek, zaken en sport met elkaar verstrengeld zijn. 'Het andere Chelsea' is een documentaire over de fans van de club.

Mijnwerker Sasha, vanuit zijn plaats in de arena, en de 30-jarige lokale politicus en zakenman Kolya, vanuit zijn de VIP-box-, zijn er beiden getuige van hoe hun club in 2009 internationaal furore maakt in de UEFA Cup waar ze topclubs als Olympique Marseille of Tottenham Hotspurs verslaan.  Zowel Sasha als Kolya reizen naar de UEFA Cup-finale in Istanbul. De bus van Sasha doet er 40 uur over, Kolya heeft een plaats in een speciale charter voor politici en zakenmensen.

Populistische zakenman Kolya heeft een kantoor in Donetsk. Regelmatig verschijnt hij op de lokale televisie om de ‘Party of Regions’ - een  pro-Russische partij met een meerderheid in Donetsk - te promoten en de prowesterse nationalisten zwart te maken en te vergelijken met de fascisten.

Kolya is miljardair geworden met vastgoed en hij heeft als hoofd van het stadsbestuur in Donetsk veel macht. Voetbal is helemaal niet zijn ding, maar hij weet goed dat het prestige van Shakhtar Donetsk belangrijk is voor de streek en daarom belangrijk is voor zijn ‘Party of Regions’. En wanneer je toegang hebt tot de VIP-box van Shakhtar Donetsk, heb je toegang tot de politieke elite van Donetsk met macht. Kolya zit bovendien elke wedstrijd naast Akhmetov, de president van de voetbalclub, nationale afgevaardigde van de ‘Party of Regions’ en daarbij een goede vriend van president Yanukovich.  Daarom zit de president bij elke overwinning van de club  in de VIP-box. Dichter bij het centrum van de macht kan Kolya niet komen.

Sasha heeft een hard leven in de kolenmijnen. Er zijn geen investeerders die nog geld willen steken in de verlopen industrie. Nieuwe investeerders komen wel opdagen maar niemand gelooft dat zij de werkomstandigheden willen verbeteren. Collega’s van Sasha, Valya and Stepanovich genieten toch van het leven. Ze zijn het gewend er het beste van te maken ook al verdienen ze nauwelijks iets en is hun werk levensgevaarlijk. De mijnwerkers spreken kritisch over de nieuwe elite in hun land. Ze kunnen niet overweg met het kapitalistische systeem en hebben heimwee naar hoe het was. Het betekent veel voor deze mijnwerkers, dat miljardair Rinat Akhmetov een patriot is en zijn geld investeert in Shakhtar Donetsk in plaats van in een grote buitenlandse club.

Bron: VPRO's Import
Uitzending: maandag 4 juni 2012
Reactie plaatsen