ZEIST – Het Hof heeft dinsdag 10 december 2013 uitspraak gedaan in de gerechtelijke procedure waarin professionele voetbalspelers op basis van hun portretrechten een aandeel claimen van de opbrengsten uit de exploitatie van de mediarechten van voetbalwedstrijden. Het Hof heeft alle vorderingen van de profspelers hierbij afgewezen.
In april van dit jaar is een vervolg gegeven aan de procedure die reeds in 2003 is aangevangen. De KNVB stond hierin samen met de Eredivisie CV (ECV), Coöperatie Eerste Divisie (CED) en alle betaald voetbal clubs die daarbij juridisch ondersteund werden door de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO), tegenover de Centrale Spelersraad (CSR), de Vereniging voor Contractspelers (VVCS) en spelersvakbond ProProf.
Geen aanspraak
Het Hof heeft dinsdag uitspraak gedaan in deze zaak en wijst de vorderingen van de vertegenwoordiging van de profspelers met betrekking tot de televisie-exploitatie van wedstrijden af.
Het Hof is van mening dat spelers naast hun reguliere salaris géén aanspraak op vergoedingen kunnen maken voor het feit dat deze wedstrijden op televisie worden uitgezonden.
Dezelfde uitspraak al in 2004
Al in 2003 heeft de genoemde vertegenwoordiging van profspelers een zaak aangespannen waarin mede op basis van het portretrecht een deel van de opbrengsten uit de exploitatie van de mediarechten met betrekking tot voetbalwedstrijden, werd geëist. De rechter heeft in 2004 de KNVB, ECV, CED en de clubs in het gelijk gesteld.
De vertegenwoordiging van de spelers heeft hierop volgend appèl aangetekend en haar standpunten in april van dit jaar toegelicht bij het Gerechtshof te Amsterdam. Het Gerechtshof heeft schriftelijk uitspraak gedaan.
Steun
De KNVB en de clubs voelen zich gesteund door de uitspraak van het Hof. De spelers worden namelijk reeds gecompenseerd voor het spelen van wedstrijden waarvan men weet dat deze op televisie worden uitgezonden. Mede door de inkomsten die hieruit voortvloeien kunnen de salarissen van spelers worden betaald, zo stellen de clubs en de bond.
Professionele voetballers dragen bij aan het tot stand komen van voetbalwedstrijden, die op een aantal manieren inkomsten genereren. Te denken valt aan kaartverkoop en horeca-inkomsten, maar ook aan radio- en televisie-uitzendingen. De aanspraak van de voetballers op een deel van de opbrengsten naast het reguliere salaris en eventuele premies, is wat de KNVB en de clubs betreft dan ook onredelijk.
amoxicillingom
op 21 Feb 2021