Hoger Beroep Van Start In Zaak Gedode Grensrechter Richard Nieuwenhuizen
23 november 2013 
in Nieuws

Hoger Beroep Van Start In Zaak Gedode Grensrechter Richard Nieuwenhuizen

LEEUWARDEN – In Leeuwarden is maandag 18 november 2013 het hoger beroep begonnen in de zaak tegen de verdachten van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december 2012 nadat hij de dag ervoor op het voetbalveld van Buitenboys in Almere was mishandeld.

Wesley Meijer – auteur van het boek ‘Oorlog langs de lijn‘ over geweld op het voetbalveld – is aanwezig in Leeuwarden, waar de zaken van de minderjarige verdachten de afgelopen dagen achter gesloten deuren werden behandeld. Meijer: “Wat opvalt, is de wens van de families van de verdachten dat de rechter de zaken afzonderlijk bekijkt, dus niet op één hoop gooit, zoals volgens hen in eerste aanleg is gebeurd. Als de rechter dat doet, zouden er ook weleens hele andere straffen opgelegd kunnen worden.”

Vader verdachte Fady F.

De vader van verdachte Fady F., in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, zegt tegen Meijer: “Wij hopen dat in hoger beroep de druk van de media en de maatschappij niet wordt meegenomen. De rechter moet die buiten beschouwing laten en zich alleen op de feiten richten.”

De ouders maken een gespannen maar vastberaden indruk en zeggen dat het goed gaat met hun zoon. Hun zoon heeft in jeugddetentie MBO-t afgerond en volgt inmiddels de Havo.

‘Verklaringen onbetrouwbaar’

De verklaringen van zoon Mykel zijn in de ogen van advocaat Peter Plasman van Fady F. onbetrouwbaar: “Ik ben van mening dat de rechtbank ten onrechte de verklaringen van zoon Mykel voldoende betrouwbaar heeft geacht. Zijn waarnemingen komen op vele punten niet overeen.”

Plasman wat betreft het DNA van Richard Nieuwenhuizen dat op de schoen van Fady is aangetroffen: “De conclusie dat er contact was, kun je niet zomaar trekken. Het DNA van zoon Mykel is niet onderzocht. Hij en mijn cliënt stonden tegenover elkaar in het veld. Het kan ook Mykels DNA zijn.”

‘Doodslag is niet terecht’

Yassine D., veroordeeld in eerste aanleg maar inmiddels op vrije voeten, verscheen ook in de rechtszaal. Hij oogde, gekleed in een blauwe jeans en een zwart leren jasje, redelijk monter.

Advocaat Sander Janssen van Yassine D.: “Doodslag is niet terecht. De jongens hebben Nieuwenhuizen niet opzettelijk dood gemaakt. De dood door de vechtpartij kwam volkomen onverwacht.”

Zaken apart behandeld

De zaken van de zeven verdachten worden één voor één behandeld. De eerste zes zaken worden tot en met donderdag achter gesloten deuren behandeld omdat het minderjarige verdachten betreft. De zaak tegen de verdachte voetbalvader (in eerste aanleg tot 6 jaar celstraf veroordeeld voor zijn rol in de dood van Nieuwenhuizen) dient vrijdag en is openbaar.

Dan komt het OM ook met de strafeis. In eerste aanleg zijn de minderjarige verdachten alle zes veroordeeld tot straffen oplopend tot twee jaar.

Reactie plaatsen