'Oorlog Langs De Lijn' - Wesley Meijer

'Oorlog Langs De Lijn' - Wesley Meijer

BLOEMENDAAL - Op 31 oktober 2013 is bij BVC Bloemendaal het boek 'Oorlog langs de lijn' gepresenteerd. In het boek wordt een onthutsend beeld geschetst van geweld in het Nederlandse amateurvoetbal. Auteur Wesley Meijer sprak naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen met tientallen betrokkenen en onderzocht meer dan honderd incidenten.

Koop dit boek bij Bol.com!Waar komt al dat geweld op het voetbalveld precies vandaan? Speelt de etnische achtergrond van de jongens die Nieuwenhuizen mishandelden een rol? Wat kunnen we doen om het probleem op te lossen?

Families daders spreken voor het eerst

Meijer sprak met familieleden van de Amsterdamse jongens die verantwoordelijk zijn voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Zij steunen hun zonen en neven door dik en dun. In dit boek doen zij voor het eerst hun verhaal. 'Oorlog langs de lijn' onthult dat in een van de families geweld op het voetbalveld al eerder voorkwam.

Koop dit boek bij Bol.com!KNVB negeerde adviezen eigen adviseur

In 'Oorlog langs de lijn' toont Wesley Meijer aan dat de voetbalbond KNVB jarenlang adviezen van zijn eigen adviseurs naast zich neerlegde. Eén van die adviseurs zegt: "De aanbevelingen werden niet uitgevoerd of bleven liggen in de ambtelijke molen van de KNVB." Een andere adviseur: "Als de KNVB adequaat had gereageerd op onze adviezen, waren we veel verder geweest."

Meijer laat zien dat de sfeer op de velden ondanks veel goede bedoelingen bij de vrijwilligers en clubbestuurders nog niet veel beter is. "De volgende dode is een kwestie van tijd", zegt een socioloog in 'Oorlog langs de lijn'.

Lijst met incidenten

'Oorlog langs de lijn' verhaalt over de verslechterde sfeer op de Nederlandse voetbalvelden. Het boek telt 176 pagina's, inclusief een lijst met incidenten van de afgelopen decennia.

Luister naar Wesley Meijer over het boek bij Evers Staat Op (Radio 538)

Titel: 'Oorlog langs de lijn. Hoe de dood van een grensrechter de verloedering van een volkssport markeerde.'
ISBN: 978 90 818 417 88
Prijs: 14,95
Pagina's: 176

Koop dit boek bij Bol.com!Over de auteur

Wesley Meijer (1980) is amateurvoetballer en verslaat voor Het Parool het amateurvoetbal in Amsterdam en omstreken. Hij versloeg onder meer de zaak van de doodgetrapte toeschouwer uit Amsterdam-Noord en de 'grensrechterzaak'. Eerder was hij co-auteur van het boek 'Honkbalgoud. Hoe Nederland de wereld veroverde en honkbalgeschiedenis schreef.'

Koop dit boek bij Bol.com!

Reactie plaatsen