'Golden Boys' - Juan Pablo Meneses

'Golden Boys' - Juan Pablo Meneses

Wie wil er niet de nieuwe Messi worden, of de volgende Neymar? Talloze Zuid-Amerikaanse jongens die opgroeien in de Braziliaanse favela’s of in Argentijnse sloppenwijken dromen ervan om profvoetballer te worden in Europa. Want krijg je een contract bij Barcelona, Manchester of Madrid, dan zijn alle zorgen verdwenen – die van het kind én die van de ouders. En de kans op zo’n contract bestáát, want de Europese clubs stropen de voetbalvelden van Zuid-Amerika af, ze richten zusterclubs op en huren makelaars in.

Koop dit boek bij Bol.com!Maar de zoektocht naar de nieuwe Messi neemt soms extreme vormen aan. Ouders besteden al hun geld aan de training van hun wonderkind, maar verwaarlozen daarbij het reguliere onderwijs, terwijl slechts een fractie van alle kinderen die naar Europa mogen als profvoetballer aan de bak komt. De rest blijft rondzwerven in de grote steden, en velen verdwijnen in de illegaliteit.

Om het verhaal van deze kleine voetballertjes in kaart te brengen besloot de Colombiaanse journalist Juan Pablo Meneses zelf een spelertje te kopen. Tijdens zijn zoektocht naar het nieuwe supertalent sprak hij met coaches, trainers, makelaars, ouders en jonge voetballertjes. Meneses beschrijft een wereld waarin het plezier in de sport maar zelden een rol speelt. Het is een verbijsterend verslag over jongens die zich in een meedogenloze strijd storten in de hoop de dromen van hun ouders waar te maken.

Juan Pablo Meneses deed onderzoek naar de handel in jonge Zuid-Amerikaanse voetballers. Daarvoor sprak hij met meer dan honderd getuigen, onder wie sportofficials, bonafide en maffiose makelaars, met de voetbalkinderen zelf, en met spelers die terugkijken op hun Europese avontuur.

Koop dit boek bij Bol.com!Over het boek:
‘Geweldig boek! Geschreven door een man met een voetbalhart, en verstand van het spel.’ – Newsweek Argentina

‘Aangrijpend. Een boek dat je nog lang bijblijft. Voorbeeldig journalistiek vakwerk.’ – El País

‘Een even meeslepend als huiveringwekkend verhaal.’ – El Mundo

Verschijningsdatum: juni 2014
Paperback
208 pagina's
ISBN 978 94 004 0189 1
Uitgever: Uitgeverij Thomas Rap

Koop dit boek bij Bol.com!

Hans
Door

Hans

op 05 Aug 2014

Real Madrid heeft zelfs kinderen van 7 jaar onder contract staan. Als de kinderen niet voldoen worden ze als huisvuil aan de straat gezet. Ik begin met al die schandalen en maffia praktijken, die kennelijk gemeengoed zijn geworden in het internationale betaalde voetbal, een beetje af te haken! voetballen. Het heeft met sport niet zoveel meer te maken, helaas !

Reactie plaatsen