Reactie KNVB Op Uitzending De Rekenkamer
23 november 2013 
in Nieuws

Reactie KNVB Op Uitzending De Rekenkamer

ZEIST –  Plezier in het voetbal moet centraal staan, supporters moeten normaal het stadion kunnen bezoeken en het voetbal moet toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk publiek. Dat is onze gezamenlijke ambitie, aldus de KNVB in een reactie op donderdag 14 november 2013. De bond reageert hiermee op een uitzending van het televisieprogramma De Rekenkamer, waarin werd onderzocht ‘wat een hooligan kost‘.

Volgens de voetbalbond is en wordt er fors geïnvesteerd in een professionele stewardorganisatie, beveiligers en verkeersregelaars, moderne stadions met cameratoezicht, elektronische toegangscontrole en geavanceerde kaartverkoopsystemen.

De rest van de reactie van de KNVB:

“Personen die zich misdragen, worden door de clubs en de KNVB aangepakt met een stadionverbod. Daarnaast zetten de betaaldvoetbalorganisaties actief in op sociaal preventief beleid. De politie-inzet in de stadions is hierdoor al jaren nihil.

De KNVB heeft duidelijke afspraken gemaakt met de overheid; clubs zijn verantwoordelijk voor de orde in eigen huis, de overheid voor de veiligheid op straat en samen doen we er alles aan om het voetbal veilig, toegankelijk en ‘klantvriendelijk’ te houden.”

Minder incidenten

“Dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt, blijkt ook uit de laatste cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme van de politie. Het aantal incidenten is het afgelopen seizoen met 10% gedaald. Ook nam de politie-inzet rondom voetbalwedstrijden van de Nederlandse competities af met bijna 10%. Dit terwijl de supportersaantallen onverminderd hoog waren; een ruime 7,2 miljoen supporters kwam vorig seizoen naar het stadion.”

Hoger veiligheidsgevoel

“Recente fanonderzoeken van de bond wijzen bovendien uit dat de veiligheidsbeleving onder supporters is gestegen. In het seizoen 2012/’13 voelde 98% van de respondenten zich altijd veilig in de stadions van de Eredivisie en Jupiler League. Ook nemen supporters steeds vaker hun kinderen mee naar het voetbal; 75% van de fans heeft vorig seizoen met hun kinderen van het voetbal kunnen genieten. Mooie resultaten en een stijgende lijn die we willen laten doorzetten.”

Lastpakken keihard aanpakken

“De KNVB blijft zich met alle partners de komende jaren onverminderd inzetten om de voetbalbeleving van de welwillende supporter nog leuker te maken. Tegelijkertijd moeten de notoire lastpakken die het voortdurend voor de rest verpesten, keihard aangepakt worden. Dit is een principiële taak van de overheid. Clubs nemen verantwoordelijkheid voor hun deel van de rekening, de overheid is verantwoordelijk voor het andere deel.

Het voetbal wil zich richten op het terugbrengen van de politie-inzet en het aanpakken van de ordeverstoorders. Alleen door een goede samenwerking tussen de clubs en de overheid worden de kosten nog verder terug gebracht.”

Reactie plaatsen