Het Land Dat Nederland Verslaat, Wordt Kampioen (8 Maal)

Terugkijkend op de geschiedenis van de Europese- en wereldkampioenschappen, blijkt dat het land dat er in slaagde om Oranje te verslaan, uiteindelijk vaak tot kampioen werd gekroond. Vaak? Liefst twee decennia lang.

Door Rob Jansen

In de geschiedenis van het EK komt dat drie keer voor. Uitzondering was 1988. In de eerste groepswedstrijd was de Sovjet-Unie weliswaar met 1-0 te sterk, in de finale was het toch Oranje dat de Europese titel pakte. In 1976 ging de 'regel' wel op. Nederland verloor de halve finale van Tsjecho-Slowakije, dat er vervolgens met de titel vandoor ging (na de beroemde Panenka-penalty). Duitsland was in 1980 te sterk in de groepsfase en pakte uiteindelijk ook de titel. In 1992 was Denemarken verrassend de betere in de halve finale en legde het daarna ook nog beslag op de Europese titel.

In de vier daaropvolgende EK's verloor het land dat verantwoordelijk was voor uitschakeling van Nederland, meteen het duel na de krachtmeting met Oranje. Dat resulteerde tweemaal in verlies in de halve finale (Frankrijk in 1996 en Rusland in 2008) en tweemaal eindigde de beul van het Nederlands Elftal als verliezend finalist (Italië in 2000 en Portugal in 2004).

Drie verloren WK-finales
De 'uitschakelaar' van Oranje bleek op het WK vijfmaal de nieuwe wereldkampioen. Daarbij moet wel meteen opgemerkt worden dat Nederland liefst drie WK-finales heeft verloren. Geen enkel land slaagde er in om drie keer de finale van een wereldkampioenschap te bereiken, en toch nooit de titel mee naar huis te nemen. Een record waar geen land jaloers op is.

Anyway, Oranje verloor de WK-finales van 1974, 1978 en 2010, wat resulteerde in wereldtitels voor West-Duitsland, Argentinië en Spanje. In 1990 was het net verenigde Duitsland te sterk voor toenmalig Europees kampioen Nederland (met het beruchte spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler) in de achtste finales. Onze Oosterburen versloegen op weg naar de titel nog Tsjecho-Slowakije, Engeland en Argentinië. Vier jaar later was Brazilië (met onder anderen oud-PSV'er Romario in de gelederen) in de Verenigde Staten met 3-2 te sterk voor het Nederlands Elftal. In de finale pakten de Brazilianen de wereldtitel ten koste van Italië na winst vanaf de strafschopstip.

Periode 1974-1994
Leggen we de resultaten van EK en WK chronologisch achter elkaar, dan ontstaat er een opmerkelijk beeld: als Nederland op een eindtoernooi aanwezig was, bleek dat tussen 1974 en 1994 de uiteindelijke kampioen altijd (dat wil zeggen: zeven maal) het land was dat het Nederlands Elftal uit het toernooi had geknikkerd (uiteraard met uitzondering van het Oranjejaar 1988; en in 1982, 1984 en 1986 wist Nederland zich niet te kwalificeren).

Tussen 1996 en 2008 daarentegen verloor het land dat verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Nederland, meteen het duel dat daarop volgde. Zou het duel met de Oranje Leeuwen zo veel kracht hebben gekost? Alleen Portugal doorbrak die reeks in 2006 (en in 2002 wist het Nederlands Elftal zich niet te plaatsen voor het WK). Na een grote schoppartij in de achtste finales moest Nederland het toernooi verlaten en strandden de Portugezen uiteindelijk in de halve finale van het WK in Duitsland. Vervolgens ging ook nog het duel om het brons (tegen het gastland) verloren.

Terug bij af
Inmiddels lijken we dus weer terug bij af: Nederland verloor op het WK 2010 van de latere wereldkampioen, Spanje. Het leverde Oranje tenminste wel nog een zilveren plak op, en het Nederlandse volk een fantastische zomer. De dramatische nederlaag onlangs in en tegen Duitsland (3-0) belooft niet veel goeds voor komende zomer, toch blijft er een sprankje hoop op een gouden EK voor Oranje, én voor de fans.
Reactie plaatsen