EK-Historie: Nederland Verslaat Wereldkampioen Altijd, En EK 2012 Is Na Groepsfase Voorbij Voor Oranje

Als het Nederlands Elftal de heersend wereldkampioen voetbal tegenkomt op een Europees kampioenschap, wint Oranje altijd. Ook de verliezend WK-finalist wordt (op één gelijkspel na) altijd met een nederlaag van het veld gestuurd. Dat blijkt uit de historie van het EK.

In totaal trof Oranje de heersend wereldkampioen driemaal op een EK: in 1992, 2000 en 2008. Opmerkelijk is dat het driemaal een groepswedstrijd betrof, en dat het Nederlands Elftal in die wedstrijden maar liefst drie keer tegen de wereldkampioen wist te scoren.

De eerste keer gebeurde dat op het EK 1992 in Zweden. In de laatste groepswedstrijd trof Nederland (op dat moment de verdedigend Europees kampioen) de wereldkampioen van 1990, Duitsland. In dit duel stond nog plaatsing voor de volgende ronde op het spel. Oranje speelde een meesterlijke wedstrijd en won met 3-1 door doelpunten van Frank Rijkaard, Rob Witschge en Dennis Bergkamp. Alleen Klinsmann slaagde erin tegen te scoren.

B-team Frankrijk
Het Europees kampioenschap van 2000 werd in Nederland en België gehouden. Gastheer Nederland wist alledrie de groepswedstrijden te winnen. In de laatste groepswedstrijd was wereldkampioen Frankrijk de tegenstander. Voorafgaand aan de wedstrijd waren beide landen al geplaatst voor de volgende ronde. De Fransen traden daarom aan met een B-team (onder anderen zonder sterspeler Zinedine Zidane) en verloren met 3-2.

Op het WK 1998 deed het nieuws de ronde dat de Fransen blij waren dat ze Oranje niet in de WK-finale tegenkwamen. In plaats daarvan moest Frankrijk de finale spelen tegen Brazilië (en won deze met 3-0). Doordat Oranje en Frankrijk elkaar in de hoogtijdagen van het Franse team nooit in de sterkste opstellingen hebben getroffen, blijft de vraag wie de sterkste zou zijn geweest had het Nederlands Elftal in 1998 wél de WK-finale gehaald.

Drie zeges in Poule des Doods
Op het EK 2008 zat Nederland weer eens in een Poule des Doods, ditmaal met wereldkampioen Italië, vice-wereldkampioen Frankrijk en angstgegner Roemenië. Desalniettemin won Oranje alledrie de groepswedstrijden. In de openingswedstrijd werd Italië vernederd met 3-0, waarna de Italiaanse kranten schreven dat hun coach in plaats van op de bank te zitten 'beter zijn kinderen naar bed had kunnen brengen'.

Verliezend WK-finalisten
In de historie van het EK trof het Nederlands Elftal ook driemaal een verliezend WK-finalist. In 1988 was dat West-Duitsland, dat in 1986 de WK-finale had verloren van het Argentinië van Maradona. Oranje was in de halve finale met 2-1 te sterk voor de oosterburen. Op het EK 2004 was Duitsland wederom de tegenstander, ditmaal in de eerste groepswedstrijd. Het werd 1-1 na een laat doelpunt van Ruud van Nistelrooy. Op het EK van 2008 ten slotte versloeg Nederland in de tweede groepswedstrijd Frankrijk met 4-1. En dat terwijl de Fransen helemaal niet zo slecht speelden.

Decepties na WK-finales
Echter, als het Nederlands Elftal zelf een WK-finale wist te bereiken (in 1974, 1978 en 2010), dan vielen de daaropvolgende EK-resultaten enorm tegen. Na een WK-finale volgde voor Oranje een deceptie op het Europees kampioenschap: op het EK van 1976 werd volkomen onverwacht verloren van de latere kampioen Tsjecho-Slowakije, terwijl het Nederlands Elftal in 1980 niet eens de groepsfase wist te overleven. Overigens was dit de enige keer dat Nederland in de groepsfase van een EK danwel WK strandde.

Met dit in gedachten, én de recente nederlagen tegen Denemarken (0-1) en Duitsland (1-2), lijkt het niet waarschijnlijk dat Nederland de groepsfase van het EK 2012 overleeft (wat nog mogelijk is als Nederland zondag Portugal met 2 doelpunten verschil verslaat, én Duitsland een zege boekt op Denemarken). De EK-historie heeft Oranje in ieder geval tegen zich.

Echter, mocht het Nederlands Elftal toch nog de kwartfinale halen en uiteindelijk wereldkampioen Spanje tegenkomen, verwacht dan (in ieder geval statistisch gezien) een spektakel...
Reactie plaatsen