WK 2014: Wanneer En Hoe Laat Speelt Nederland De Halve Finale Tegen Argentinië? (9 Juli 2014 22.00 Uur)

SAO PAULO – Het Nederlands Elftal speelt op woensdag 9 juli 2014 de halve finale van het WK 2014 in Brazilië. Vice-wereldkampioen Oranje neemt het in São Paulo op tegen Argentinië. Plaats van handeling is de Arena de São Paulo (68.000 plaatsen), waar om 22.00 uur wordt afgetrapt.

De NOS zendt de wedstrijd uit op Nederland 1. De voorbeschouwing begint om 21.10 uur, met een live verslag vanaf 22.00 uur. De winnaar van het duel neemt het op in de eindstrijd tegen Duitsland. Die finale staat gepland op zondag 13 juli om 21.00 uur. De verliezer kan op zaterdag 12 juli proberen om tegen Brazilië nog beslag te leggen op de derde plaats (vanaf 22.00 uur).

Alle groepswedstrijden gewonnen

Oranje bereikte de halve finale door vijf zeges op een rij. Volkomen onverwacht had Oranje alle groepswedstrijden gewonnen. De eerste groepswedstrijd tegen wereldkampioen Spanje werd verrassend met 1-5 gewonnen. Bij rust stond het nog 1-1, door een benutte penalty die Spanje onterecht had gekregen, en door een wonderkopbal van Robin van Persie. In de tweede helft volgden er nog doelpunten van Arjen Robben (tweemaal), Stefan de Vrij en nogmaals Robin van Persie.

In de tweede groepswedstrijd was het Nederlands Elftal met 3-2 te sterk voor Australië. Oranje was eerst op 1-0 gekomen, maar keek later tegen een 1-2 achterstand aan. Uiteindelijk sleepten de Oranje-mannen toch nog een 3-2 overwinning uit het vuur.

De derde groepswedstrijd werd met 2-0 gewonnen van Chili. Bij rust stond het nog 0-0, maar tegen het einde van de wedstrijd zorgden Fer en Depay voor de zege voor het Nederlands Elftal.

Benauwde winst in achtste finale

In de achtste finale was Mexico de tegenstander. De Noord-Amerikanen namen vroeg in de tweede helft een voorsprong, maar in de laatste 10 minuten van de wedstrijd draaide het Nederlands Elftal de zaken om. Door goals van Wesley Sneijder en een benutte penalty van Klaas-Jan Huntelaar stapte Oranje alsnog als winnaar van het veld.

Penaltythriller in kwartfinale

In de kwartfinale van zaterdag 5 juli was Costa Rica een zeer taaie tegenstander met een uitmuntende keeper. Na verlenging stond het nog steeds 0-0. In de voorgaande achtste finale had Costa Rica Griekenland verslagen in de strafschoppenserie, waarbij ze alle vijf de strafschoppen hadden benut. Waarschijnlijk hadden de Costa Ricanen hetzelfde scenario in gedachten tegen Nederland, maar bondscoach Van Gaal dacht daar anders over.

Na 120 en een halve minuut wisselde hij keeper Jasper Cillessen voor doelman Tim Krul. De penaltykiller ranselde twee van de vijf strafschoppen van Costa Rica uit zijn doel, Oranje benutte vier strafschoppen op een rij en de halve finale voor het Nederlands Elftal was een feit.

Eerdere ontmoetingen met Argentinië

Het Nederlands Elftal speelde in het verleden acht keer eerder tegen Argentinië. Slechts één keer verloor Oranje, maar dat was wel meteen de belangrijkste van alle duels: de WK-finale van 1978 in Argentinië (3-1 verlies na verlenging).

Naast die verloren WK-finale speelde het Nederlands Elftal nog drie keer tegen de Zuid-Amerikanen op een WK. In 2006 eindigde de groepswedstrijd in 0-0, in 1998 won Oranje de kwartfinale met 2-1 door een weergaloos doelpunt van Dennis Bergkamp, en in 1974 veegde Nederland de Argentijnen in de tweede groepsronde met 4-0 van het veld.

De overige vier duels met de Argentijnen waren oefenwedstrijden. Daarvan won het Nederlands Elftal er twee (4-1 in 1974 en 1-0 in 2003) en speelde er twee gelijk (0-0 in 1979 en 1-1 in 1999).
Reactie plaatsen